Tat Kaybına Ne Sebep Olur?
Kayıp tat duygusu, kısmi veya tam bir tat kaybına işaret edebilir. İnsanlar bu ifadeyi aşırı güçlü ve genellikle hoş olmayan bir tadı tanımlamak için de kullanabilirler.
Birçok tıbbi sorun tat kaybına yol açabilir. Bu sorunların bazıları zararsızdır, diğerleri ise bunları teşhis etmek için bir doktor gerektirebilir. Tedavi tipi altta yatan nedene bağlı olacaktır.
Bu yazıda, kayıp tat duyusunun olası nedenleri ve doktorların altta yatan problemleri nasıl teşhis edip tedavi ettiğini inceleyeceğiz.
Nedenler
En yaygın tat bozukluğu fantom tat algısıdır. Bu bozukluğu olan kişi, boşken bile ağzında güçlü, kalıcı bir tada sahiptir.
Ağız tadı genellikle tatsızdır ve yemek yerken diğer yiyeceklerin tadını bozabilir. Tat ayrıca ağızda kalıcı bir yanma hissi ile birlikte de ortaya çıkabilir.
Üç tür fantom tadı algısı vardır:
Tat Almada Azalma
Tat duyusunun tamamen kaybına, kişinin herhangi bir tadı tespit edememesine neden olabilen ageusia denir.
Bununla birlikte, ageusia nadirdir. 2016 yılında yapılan bir araştırmanın yazarları, tat alma duyusunda bir kayıp yaşayanların sadece% 3’ünün gerçek yaşlanmaya sahip olduğunu tahmin etmektedir.
Disguzi
Disgeusia, ağızda diğer lezzetleri maskeleyebilen ve tüm yiyeceklerin aynı tadı yapmasını sağlayan kalıcı bir tada neden olur.
Disgeusisi olan insanlar genellikle tadın belirli özellikleri olduğunu söyler ve bunu şöyle tanımlar:
- Kokmuş
- Ekşi
- Tuzlu
- Madeni
Alamama
Hipogeusia, bir tür tatta kısmi bir kayıp anlamına gelir. Hipojezisi olan kişi keskin tatlardan birini tespit edemeyebilir:
- Acılık
- Ekşilik
- Tuzluluk
- Tatlılık
Dil, tadında rol oynayan tek duyu organı değildir. Tat, dili, boğazı, ağzın çatısını ve burnunu içeren daha karmaşık bir duygudur.
Koku duygusu, kişinin yemeğini nasıl tattığını önemli ölçüde etkiler. Anosmi, koku kaybı için tıbbi terimdir.
Kişi, tat duygusunu kaybettiklerini düşünmelerine neden olabilecek kısmi veya toplam anozmiye sahip olabilir.
Tat bozukluklarının nedenleri ve tat kaybı şunlardır:
- Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
- Sinüs enfeksiyonları
- Orta kulak enfeksiyonları
- Zayıf ağız hijyeni ve diş eti iltihabı gibi diş problemleri
- İnsektisitler gibi bazı kimyasallara maruz kalma
- Ağız, boğaz, burun veya kulaktaki ameliyatlar
- Kafa yaralanmaları
- Vücudun bu bölgesinde kanser için radyasyon tedavisi
Koku bozukluklarının nedenleri arasında şunlar vardır:
- Yaşlanmak
- Sigara içmek
- Burun boşluklarında büyüme
- Alzheimer hastalığı veya Parkinson hastalığı gibi sinir sistemini etkileyen durumlar
Bazı ilaçlar bir kişinin tatma yeteneğini de etkileyebilir. Bu ilaçlar şunlardır:
- Antifungal ilaçlar
- Bazı enfeksiyon türlerini tedavi edebilen makrolidler
- Bir tür antibiyotik olan florokinolonlar
- Protonlar Inhibitörleri pompalar
- Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri
- Protein kinaz inhibitörleri
- HMG-CoA redüktaz inhibitörleri (statinler)
Teşhis
Tat bozuklukları nadir bir rahatsızlık değildir. Bazı uzmanlar, yetişkinlerin% 15’inin birçoğunun tedavi aramamasına rağmen tat veya koku sorunları olabileceğini tahmin etmektedir.
Kulak burun boğaz uzmanları adı verilen uzmanlar hem koku hem de tat bozukluklarını teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Bu doktorlar kulak, burun ve boğazı etkileyen bozuklukların yanı sıra baş ve boyun ile ilgili durumlar konusunda uzmanlaşmıştır.
Doktor ağızda veya burunda büyümeleri incleyebilir, kişinin nefes almasını kontrol edebilir ve diğer enfeksiyon belirtilerini arayabilir. Ayrıca kişinin tıbbi geçmişini gözden geçirecek ve herhangi bir ilaç kullanımı ve toksik kimyasallara maruz kalma olasılığı hakkında sorular soracaklar.
Doktor ayrıca hastalık ve iltihap belirtilerini kontrol etmek için bir kişinin ağzını ve dişlerini incelemek isteyecektir .
Tat kaybını teşhis etmeye yardımcı olmak için doktor belirli kimyasalları doğrudan dile uygulayabilir veya daha sonra kişinin ağzında terlediği bir çözeltiye ekleyebilir. Kişinin bu kimyasallara verdiği yanıt, tadın etkilenen yönünü tanımlamaya yardımcı olabilir.
Hem kişinin yaşadığı duyusal kayıp tipini hem de altta yatan durumu tanımlamak zaman alabilir, ancak doğru tanı doğru tedaviye doğru önemli bir adımdır.
Lezzet kaybına neden olan altta yatan durum tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Soğuk algınlığı veya gripten kaynaklananlar gibi basit durumlarda, doktorlar genellikle enfeksiyon azalıncaya kadar bekleyecektir. Çoğu durumda, hastalık ortadan kalktığında tat duygusu geri dönmelidir.
Sinüs veya orta kulak enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonları olan kişiler için doktorlar antibiyotik önerebilir.
Sinir sistemi bozuklukları veya kafa yaralanmaları gibi daha ciddi sorunların tedavisi için kişiselleştirilmiş bir tedavi planı gerekir.
Evede Yapılabilecekler
Birçok durumda, bir kişi tat alma duygusunu iyileştirmeye yardımcı olmak için evde küçük adımlar atabilir, örneğin:
- Sigarayı bırakmak
- Günlük ilaçlı gargara, diş ipi kullanarak ağız hijyenini sağlamak
- Burundaki iltihabı azaltmak için antihistaminikler kullanmak
Ağız, burun ve hatta kulaklardaki sorunlar, tat duyusunda kısmi veya tam bir kayba yol açabilir. Birçok durumda, burun geçişlerini iltihaplayan bir enfeksiyon gibi neden geçicidir.
Altta yatan durumu tedavi etmek belirtiler ortadan kaldırmalıdır. Kimyasal maruziyet, Alzheimer hastalığı ve yaşlanma gibi altta yatan bazı nedenler kalıcı bir tat kaybına neden olabilir.
Altta yatan sorunu tanımlamak ve tedavi etmek için bir doktorla yakın çalışmak esastır.
Cevap Bırak