Tavuk Taşlık Nedir? Nasıl Yapılır?
Tavuk Taşlık Nedir?
Tavuk taşlık konusunda en çok merak edilen konu, taşlık denilen kısmın tavuğun tam olarak neresi olduğudur. Adından olsa gerek çoğu zaman tavukların cinsel organı zannedilmektedir fakat bu yanlış bir bilgidir.
Tavuklar, yani en azından bahçelerde veya özgür alanlarında gezebilen tavuklar, çok kez taş da yutarlar (bilerek yutarlar, yanlışlıkla değil). Birçok kuş gibi tavukların da bu taşlar ile başa çıkabilmesi için midelerinde taşlık ismi verilen bu kısım bulunur. Kuş türlerinin yedikleri yemekler, öncelikle midelerine iner ve yuttukları taşlar ile beraber öğütülür. Yani kuşlar bu taşları yanlışlıkla yutmaz, ön midedeki sindirim sürecine destek olsunlar diye yutarlar.
Burada işi biten taşlar ise taşlık denilen ve sizin afiyetle yediğiniz organa gönderilir. Burada taşlar, güçlü asitler ve mekanik hareketler ile parçalanarak, kuma çevrilir ve vücuttan rahatlıkla atılır. Yani tavuk taşlıkları, çok güçlü kaslara sahiplerdir ve taşları dahi parçalarlar. Bu güçlü kaslar, doğal olarak çok serttir ve normal tavuk eti gibi pişirildikleri zaman ağzınızda büyürler.
Doğru şekilde pişirildiği takdirde, tavuğun en lezzetli parçası olmaları ile de bilinirler. Sakatat seviyorsanız, aşağıdaki tavuk taşlık tarifini deneyebilirsiniz. Memnun kalacağınızdan eminim.
Tavuk Taşlık Yemeği Malzemeleri
- 500 gram tavuk taşlık
- 1 adet kırmızı biber
- 6 adet yeşil biber (orta boy)
- 2 adet soğan
- 4 adet domates
- 1 kaşık pul biber
- 1 kaşık kekik
- Yarım çay bardağı zeytin yağı
- Göz kararı tuz
Tavuk Taşlık Nasıl Yapılır? Yemek Tarifi
Taşlık yaparken en önemli konu, öncesinde yapacağınız temizliktir. Tüm taşlıkların varsa zarlarını tek tek soyun ve iç kısmını mutlaka kontrol edin. Kasabınız iyi kontrol etmemiş olursa, içerisinde taş veya kum kalmış olabilir. Sonrasında ise iyice yıkayın, yıkarken kullandığınız suya biraz sirke atabilirsiniz.
Bir tencereye taşlıkları koyun ve üzerine sadece 1 çay bardağı su gezdirerek kısık ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladığında, taşlık da kendi suyunu salmış ve çekmeye başlamış olacaktır. Çok az su kaldığı zaman kapağını açın ve biraz kavurun ki altı yanmasın. Suyunu tamamen çektiğinde ise tencereden bir doğrama tahtasının üzerine alın ve daha küçük parçalar halinde doğrayın.
Bu yaklaşık 30 dakika kadar sürecektir. Siz de bu sırada biber, soğan ve domatesleri küp küp doğrayın. Domateslerin kabukları soyulursa daha iyi olur.
Mümkünse bir sac üzerinde taşlığı yapın yoksa tava da yeterli olacaktır. Kızmış zeytinyağına önce soğan, taşlıklar ve biberi atın. Soğanlar ölmeye yaklaşmışken domatesleri de ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra almadan 30 saniye önce baharatları ekleyin.
Tavuğun en lezzetli hali çoktan hazır bile. Porsiyon şeklinde tüketebilirsiniz fakat ben en çok lavaş arası seviyorum, size de tavsiye ederim. Tavuk taşlığa alıştıktan sonra tantuniyi bile canınız çekmeyebilir, şimdiden uyaralım.
Tarifi deneyen okurlarımız, sonucu yorum olarak bizlere iletebilirler. Yemeğinizin son halini çekerek bize gönderirseniz, içeriğimize de ekleyebiliriz. Şimdiden herkese afiyetler olsun.
Başlıklar
Cevap Bırak