Tere Otunun Faydaları Nelerdir? Yan Etkileri
Ekşi tadı ile salataların ve balık sofralarının vazgeçilmezi olan tere otu, yaprakları yenilebilen şifalı bir bitkidir. Özellikle yağ yakımını hızlandırması ile bilinmektedir. Tere otu mutlaka çiğ yenmelidir, yemeklerde kullanılabilecek bir ot değildir.
Tere tohumları içerisindeki yoğun antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engeller. Bu da, tere otunu kanseri önleyen şifalı bitkilerden birisi yapmaktadır. İçerdiği bol miktardaki E ve C vitaminleri sayesinde otun, kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Tere otu, hücre yenilenmesine de destek olarak yaşlanmayı geciktirir. Düzenli tere otu tüketiminin, cilt kırışıklıkları üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır.
Zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde, yorgunluğa da çok iyi gelmekte ve metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Adet dengesizliği yaşayan kadınlara da tere önerilmektedir.
Yeni doğum yapmış anneler, düzenli tere tüketerek sütlerinin artmasını da sağlayabilirler.
Tere Nedir?
Ana vatanı Asya olan Tere, ilkbaharda ekilir ve 1-2 ay içerisinde yenilecek uzunluğa ulaşır. Tüysüz ve yaprakları dikenimsi şekilde olan bir bitkidir. Sıcak iklimleri sever ve iyi sulama ile çok hızlı büyür. Türkiye’nin her bölgesinde yetişen tere, 100’e yakın farklı türe sahip bir ottur. Pazarlarda ağırlıklı olarak Nisan ve Mayıs aylarında görülmektedir.
Tere tohumu, çok küçüktür ve rengi koyu kırmızıdır, kahverengiye de benzer. Tohumunun tadı acıdır ve tohumundan yağ da elde edilmektedir. Çok zengin bir lipit, protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Tohumunun içerisinde C, E vitaminleri ve folik asit bulunmaktadır. Ayrıca magnezyum, demir, fosfor ve zengin içerikli yağ asitleri de yine tere tohumunda bulunmaktadır.
Tere Otunun Faydaları Nelerdir?
Tıp henüz bu kadar gelişmemişken, tere otu birçok hastalığın çözümünde kullanılmaktaydı. Özellikle solunum yolları hastalıkları olan astım, soğuk algınlığı ve öksürük üzerinde çok etkilidir. Kansızlık ve kabızlığa karşı da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
C, E ve K vitamini eksikliği yaşayanlar bol miktarda tere tüketebilir. Kadınların hormonlarını dengeler, onları sakinleştirir ve adetlerini düzene sokar. Saç dökülmesini önleyen tere otu, hücre yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı da geciktirir.
Yaprakları kesinlikle çiğ tüketilmelidir. Tohumu da salatalarda veya yemeklerde baharat olarak kullanılabilir.
Tere tohumlarının baş ağrısı, astım, boğaz ağrıları ve kuru öksürük üzerinde etkili olduğu bilinmekte. Özellikle balgam sökücü olarak kullanılması için bal ile karıştırılması tavsiye edilmektedir. Akciğerdeki tüm hastalıklarda yapıcı etkisi bulunmaktadır.
Türkiye’deki en önemli rahatsızlıklardan birisi de demir eksikliğidir. Tere tohumları yüksek miktarda demir içerir ve bağırsaklar tarafından çok kolay emilir. Bu doğrultuda demir eksikliği olan okurlarımızın, özellikle bahar ve yaz aylarında olabildiğince çok tere tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Tere tohumu tükettikten bir süre sonra C vitamini almak, demir emilimini artıracaktır.
Terenin deri üzerinde de etkisi vardır fakat bunun için tüketmek yerine cilde sürülmesi gerekir. Özellikle tahriş olmuş ciltlerde deri yenilenmesini artırmak için bal, tere yaprakları ve su ile bir macun hazırlanarak, cilde uygulanabilir.
Tere İçerisinde Bulunan Asitler
Birkaç tanesi hariç tüm esansiyel amino asitler, tere içerisinde bulunmaktadır. Bitkinin yarısı asitlerden oluşmaktadır. Vücut için çok faydalı olan omega 6, omega 3 ve omega 9 asitleri bol miktarda bulunur.
Tere içerisindeki aspartik asit, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda testosteron seviyesini de artırır ve halsizliği giderir.
Glutamik asit ise kas gelişim bozukluklarını giderir ve şekeri dengeler. Diyabet hastalarının da düzenli olarak tüketmesi gereken tere, beyin ve bağırsak fonksiyonlarında da önemli görevler alır.
Kansere karşı çok faydalı olan linolein asit de, tere içerisinde bulunur. Bu asit aynı zamanda zayıflamada etkilidir ve özellikle karın çevresinde birikmiş yağların parçalanmasına yardımcı olur. Deriyi yenilediği için sıkılaşma da gerçekleştirir. Kolesterol seviyesini düzenler.
Yüksek tansiyon riskini düşüren oleik asit de, tere içerisinde bol miktarda bulunur. Bu asit aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır. İnsülin ihtiyacını azaltır, birçok kanseri de oluşum aşamasında engeller.
Anne adayları ve çiçeği burnunda anneler de tere tüketmelidir. Tere içerisinde omega 3 yağ asitleri, bebeğin beyin sağlığını korumaktadır. Göz, cilt, kalp sağlığını koruyan tere, beyin üzerinde de çok etkilidir ve depresyona karşı koruma sağlar.
Terenin en önemli özelliklerinden birisi de, zengin bir antioksidan kaynağı olmasıdır. İçerisinde bulunan fenolik bileşikler sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle E vitamini yönünden çok zengin olmasından dolayı, hücre yenilenmesi sürecinde çok etkili olmaktadır.
Kanser oluşumunun en büyük nedenlerinden olan vücuttaki serbest radikaller ile mücadele eder ve özellikle hava kirliliği ya da kimyasalları soluma yolu ile edinilen kanserler üzerinde çok etkilidir. Bu ortamlarda yaşayan veya çalışan kişilere düzenli tere tüketimi önerilmektedir. Tere, hücre hasarına karşı vücudu olabildiğince korur ve bu da yaşlanmayı geciktiren etkenler arasındadır.
Tere, kadınlara erkeklerden daha çok faydası olan bir bitki türüdür. Tere tohumları, östrojene çok benzeyen kimyasallar içerir ve bu sayede adet düzensizliklerini ortadan kaldırır. Emziren anneler ise tere tüketerek, meme bezlerini uyarırlar. Bu sayede hem sütleri artar hem de terenin içerdiği zengin demir ve proteinler, bebeğe giderek ona da fayda gösterir.
Tere Otu Zayıflatır Mı?
Tere, sabahları aç karnına tüketildiği zaman metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını kolaylaştırır. Özellikle yemekler ile beraber yenilmesi de, yemeklerden alacağımız fazla yağın önüne geçmektedir.
Tere tohumu da zayıflamak için kullanılabilir. Bir havanda dövülen tere tohumlarını, bal ile karıştırarak sabahları 1 tatlı kaşığı tüketin. Üzerine bol miktarda su için ve metabolizmanızın hızlanmasını sağlayın. Bu sayede yağ yakımı kolaylaşacaktır.
Tere Otu Tohumu Nasıl Yenir?
Tere otu kendi başına çok lezzetli olsa da, tohumu çok acıdır ve kendi başına yenmez. Yense de hassas kişilerin kusmasına neden olabilir. Bu nedenle bal ile veya pekmez ile karıştırılarak yenmesi önerilmektedir.
Tere otunu ise neredeyse her şey ile tüketebilir veya hiçbir hazırlık yapmadan direkt yapraklarını yemeklerin yanında yiyebilirsiniz. Sadece akşam yemeklerinde değil kahvaltılarda da tüketilmesi çok keyifli bir ottur. Türkiye’de tüketimi maydanoz, roka veya marul kadar yoğun olmasa da bu otların tamamından daya faydalıdır, bu nedenle mutlaka her pazara gittiğinizde tere satın almanızı öneriyoruz.
Tere Otunun Yan Etkileri Nelerdir? Zararlı Mı?
Tere otu, aşırı kullanılmadığı zaman zararı yoktur fakat elbette bazı istisnai durumlar bulunmaktadır.
- Ülser ve hipertiroidi hastaları tere tohumu kullanmamalıdır. Az miktarda tere yaprağı tüketebilirler. Tohumun tüketilmesi tiroid bezinin aşırı büyümesine neden olabilir.
- Tere asit oranı yüksek bir bitkidir ve çok tüketildiğinde gaz yapabilir.
- Tere tohumunun aşırı kullanımı, midede hasara yol açabilir ve hatta bağırsakların dokusunu bile tahriş edebilir.
- Şeker hastaları, ilaçlar ile birlikte tere tohumu kullanmamalıdır. Tere otu tüketimi konusunda da doktor ile iletişime geçerek, bilgi almalıdır.
- Tere, yüksek tansiyonu düşürür ve doğal olarak tansiyon düşürücü bir etkisi vardır. Zaten tansiyonu düşük olan hipotansiyon hastaları, tere tüketmemeli veya az tüketmelidir.
- Düşük tehlikesi olan gebeler kullanmamalı, tüm gebeler de tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır.
Tereyi ne kadar seviyorsunuz? Nasıl tüketiyorsunuz?
Başlıklar
Cevap Bırak