The Witcher 3: Wild Hunt İnceleme
The Witcher 3: Wild Hunt , CD Project Red tarafından geliştirilip 2015 yılında sevenleriyle buluşan bir açık dünya oyunudur. Atmosferi ile tartışmasız herkesi büyüleyen Witcher serisinin en son oyunu, aynı zamanda üçüncü şahıs bir rol yapma (RPG) oyunudur. Oyun içerisinde karakterler ile etkileşime girerek konuşmayı, istediğiniz yönde ilerletebiliyorsunuz. Seçtiğiniz konuşma seçeneklerinin sonucunda senaryo şekillenerek çeşitli sonlara ulaşmaktadır.
36 çeşit sona sahip olan oyun senaryosunun ne denli detaylı işlendiğini tahmin etmek zor değil. Tabii ki bu sonların hepsi ana konuyu bitiren sonlar değiller. Oyun içerisinde görebileceğiniz yan konuların da kendi içlerinde ayrı son varyasyonları bulunmakta. Bu son çeşitliliği, hiç sıkılmadan oyunu tekrar tekrar bitirmemize olanak sağlıyor.
The Witcher 3: Wild Hunt İnceleme
Witcher serisinin kitabı da çıktığına göre, hikayesine kısaca bir özet geçelim. Rivialı Geralt’ın kızı olarak gördüğü Ciri (Cirilla Fiona Elen Riannon) , bir gün ortadan kaybolur ve Geralt, Ciri’nin başının belada olduğunu düşünerek izini sürmeye başlar. Ciri, Vahşi Av adını verdiğimiz, başka bir boyuttan bu Dünya’ya kıyameti getireceğine inanılan bir grup tarafından kovalanmaktadır. Bunu öğrenen Geralt, Ciri’yi olabildiğince hızlı bir şekilde bulmaya odaklanır. Bu görevi boyunca çeşitli yan görevler yaparak dostlar edinir ve her görevde daha çok güçlenir.
Ciri, Zamanın ve Uzayın Leydisi lakabı ile tanınır. Çünkü Ciri, kanında kontrol edemediği bir güce sahiptir ve bu güç çok tehlikelidir. Bu güç sayesinde zamanlar arası seyahat edebilir ve ayrıca istediği yere ışınlanabilir. Oyun boyunca Geralt karakterini oynuyoruz ancak Ciri’nin hikayesini yaşadığımız birkaç kısımda Ciri karakterini oynama şansını da buluyoruz. Kaçınma hamlelerini bile ışınlanarak yapan Ciri, bu gücü sebebiyle Vahşi Av tarafından yakalanmak istenmektedir. Bunu bilen Ciri, Vahşi Av’dan kaçmaya çalışır ancak bu kaçış Geralt’ın işini daha da zorlaştırır ve zamanla bir tarikat ile karşı karşıya gelmesine sebep olur.
The Witcher 3: Wild Hunt Oynanış
Oyunun hikayesinden yeterince bahsettiğimize göre artık Witcher 3’ün oynayış detaylarına geçebiliriz. RPG tarzında bir oyundur ancak FPS (First Person Shooter) modlarını da internette bulabilirsiniz. Ana karakterimiz Geralt’ın gümüş ve çelik olmak üzere iki kılıcı vardır. Witcherlar, genellikle bu iki kılıcı kullanırlar. Gümüş kılıç, canavarlar için çok daha etkilidir. Witcherların da temel görevi bu canavarları dünyadan temizlemek olduğu için gümüş kılıç vazgeçilmezdir. Tabi bu gümüş kılıcı insan veya hayvanlarda kullanmak, kılıcın eskimesine sebep olur ve daha az hasar verir.
Çelik kılıç da insan ve hayvanlarda etkili olmaktadır. Oyun içerisinde çeşitli zırh ekipmanları da bulunmakta. Kask hariç her türlü zırha sahip olabilirsiniz. Seviyeniz arttıkça elde edeceğiniz zırhların darbelere toleransı artacaktır. Zırhların da tabii kendi içlerinde özellikleri bulunuyor. Mesela Zirael zırhım kanamaya %100 dayanıklıydı ve hiçbir şekilde kanama sorunu yaşamıyordum.
İnternetten bakmıyorsanız ki bakmanızı tavsiye etmem, bu ekipmanları bulmanız son derece zor. Bu sebeple oyunu oynarken hem daha kapsamlı oynama hem de bu tür ekipmanları bulmak amacıyla, her köşeye bakmayı unutmamanız sizin için daha iyi olur. Başka bir örnek vermek gerekirse, gerçekten çok ütopik bir yerden bulduğum zırh setim her canlı öldürdüğümde bana can çalma veriyordu. Bu setleri ne kadar çok tamamlayabilirseniz, özelliklerin etkisi o kadar çoğalır.
The Witcher 3: Wild Hunt Büyüleri
Witcherlar, mutajenleri sayesinde çeşitli büyüler yapabilirler. Enerjimiz, her büyü kullandığımızda bir miktar azalır. O yüzden sadece büyü odaklı savaşmanız yanlış olur. Kılıcınızı savururken enerji toplayıp enerjiniz dolduğunda tekrar büyü yapmak en etkili yöntemdir. Witcherlar’ın ucube olarak nitelendirilmesinde büyük rol oynayan ancak güçlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan bu büyüleri sıralamak gerekirse; Aard, Yrden, Igni, Quen, Axii ve bu oyunda bulunmayan Heliotrop ve Somne. Şimdi kısaca bu büyülerin ne olduklarına bakalım.
Aard: Telekinetik bir dalga yaratarak, karşımızdaki rakipleri sersemleten ve yere sermemizi sağlayan bir büyüdür. Ayrıca, gizli geçitleri veya taş duvarları parçalamamız için kullanabileceğimiz bir büyü çeşididir. Geliştirdiğinizde yere vurarak çevresel bir dalga oluşturmanız mümkündür.
Yrden: Yere yapılan büyüsel bir tuzak türüdür. İçindeki düşmanları zayıflatır ve yavaşlamalarını sağlar. Bildiğim kadarıyla canavar türündeki düşmanlar için daha çok etkili oluyor. Bu büyüyü aynı anda bir kere yapabiliriz ancak geliştirdiğimiz takdirde bu sayıyı üçe çıkarmamız mümkün.
Quen: Basit seviyede 30 saniye süren koruyucu bir kalkandır. Geralt bu büyüyü kendi üzerinde kullanabilir, bu sayede aldığı darbelerden zarar almaz. Geliştirdiğiniz takdirde, üzerinize gelen darbeleri savuşturur ve ayrıca %50’sini rakibe geri yansıtır. Eski sürümlerde hasar aldığınız rakip fark etmeden darbe aldığınızda büyü bitiyordu. Ancak yeni gelen güncellemelerle birlikte güçsüz bir rakip size vurduğunda kalkanın sadece bir miktarı azalıyor ve etkisi sürmeye devam ediyor.
Bu büyüyü golem gibi yaratıklarda kullanırsanız kesmeniz daha kolay olabilir. Ben oyunu en zorda oynarken karşıma gerçekten güçlü rakipler gelmesine rağmen Quen sayesinde bir şekilde alt etmeyi başarmıştım. Kılıcınız ve hatta tüm ekipmanınız paslanabilir ancak Quen varsa her rakip yenilebilir. Ayrıca bu yeteneği geliştirdiğinizde etrafınızda top şeklinde oluşan çok daha güçlü bir kalkan edinebilirsiniz.
Axii: Özellikle diyaloglarda oldukça etkili olan ve hikayenin gidişatını büyük ölçüde etkileyebilecek olan bir büyüdür. Rakibinize bu büyüyü yaptığınızda rakibiniz kısa bir süreliğine sizin müttefikiniz olacaktır. Ayrıca atınız korkmaya başladığında bu büyüyü kullanarak atınızın şahlanmasını engelleyebilirsiniz. Eğer bunu yapmazsanız atınızdan düşerek kötü bir durumda kalabilirsiniz.
Hikayeyi nasıl etkileyeceğinden bahsedelim. Oyun içerisindeki diyaloglarımızda Axii büyüsünü kullanarak rakibimizin istediklerimizi yapmasını sağlayabiliriz. Mesela bir kapıdan girmek istiyorsunuz ama buna izin verilmiyor eğer Axii seviyeniz yeterliyse bunu kullanarak içeri girmeniz mümkün olur. Tabi içeri girmenin başka yolları da var; mesela para vermek veya savaşmak. Bu oyunda para gerçekten zor kazanıldığı için paranızı korumanız sizler için faydalı olacaktır.
Heliotrop: Bu da Quen tarzı bir kalkandır diyebiliriz. Ancak bu kalkan fiziksel ataklara karşı etkili değildir. Sadece büyü, ses dalgaları gibi enerji temelli ataklar için etkilidir. Ancak Witcher 3 oyununda bu büyüyü görmeyeceğiz. Serinin ikinci oyununda kullanılan bu büyünün neden kaldırılmış olabileceğini düşünürsek, Quen’in gelişmemiş haline benzemesi en büyük sebebi olabilir.
Somne: Buna da Axii’nin gelişmemiş hali desek yalan söylemiş olmayız. Bu büyü, rakibinizi uyutmanızı sağlar ancak Witcher 3 oyununa koyulmamıştır.
The Witcher 3: Wild Hunt Püf Noktaları
Witcher 3 bizlere son derece aksiyonlu bir savaş mekaniği sunmakta. Büyü ve kılıç olarak temelde iki türde savaşabilirsiniz. Eğer bütün yetenek puanlarınızı büyüye verirseniz doğal olarak bütün savaşlarda büyü kullanmak durumunda olacaksınız. Ben böyle bir şeyi yapmadım çünkü kılıç savaşları benim ilgimi daha çok çekiyor ve daha aksiyonlu. Ancak internette araştırdığımda, büyüsel gelişerek çok güçlü bir karakter oluşturulabileceğini gördüm.
İki Igni kullanarak bir Griffin’i (uçan güçlü bir yaratık) öldürebilecek kadar güçlenebilirsiniz. Eğer refleksleriniz iyiyse ve kılıç kılıca savaşmak isterseniz siz de benim gibi kılıç yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Yetenek ağacında görebileceğiniz gibi oyuna birçok yetenek bulunmakta. Burada şunu seçin diye bir şey demem doğru olmaz çünkü herkesin savaş stratejisi farklı olabilir. Ancak kas hafızası yeteneğinin en çok tercih edilen yetenek olduğunu söyleyebilirim.
Yeteneklerinizi seviye atladıkça açabildiğiniz için zorlanmak istemiyorsanız yan görevleri atlamamanız gerekiyor. Kas hafızasının bulunduğu yetenek bölümünün sonlarına doğru kılıcı etrafınızda döndürerek rakiplerinize nefes aldırmayacak kadar hızlı saldırmanızı sağlayan Anafor yeteneğini açabilirsiniz. Özellikle az canlı yaratıkları vakit kaybetmeden hızlıca bu yetenek sayesinde kesebilirsiniz. Yalnız bu yeteneğiniz enerjinizi su gibi tüketeceği için dikkatli kullanmanızda fayda var.
The Witcher 3: Wild Hunt Ek Paket
The Witcher 3; Hearts of Stone ve Blood and Wine isimli iki ek pakete sahiptir.
The Witcher 3: Wild Hunt Heart Of Stone
Hearts of Stone paketi, 13 Ekim 2015 yılında yayınlandı. Bu pakette serinin en sevdiğim karakterlerinden birisi olan Olgierd Von Everec ile karşılaşıyoruz. Kolunu bacağını kessek de yenilenen bu karaktere ölümsüz diyebiliriz. Vefat etmiş karısıyla alakalı önemli bir görevi yaptığınız takdirde size kendi kılıcını verecektir. Bu çelik kılıç saldırı yaptıkça yük toplayarak kırmızıya döner. Kırmızıya döndüğünde güçlü bir saldırı yaparsanız kritik hasar vurursunuz ve ayrıca kalkanlı düşmanların kalkanlarını yok eder.
Oyunu bitirmemden uzun zaman geçmesine rağmen ben hala bu kılıcı çok sevdiğim için kullanıyorum ve sizlerin de kullanmasını tavsiye ederim. Bu pakette ayrıca Man of Glass olarak bilinen Gaunter O’Dimm ile de karşılaşıyoruz. Dikkatli bir şekilde oynarsanız oyunun başlarındaki bir görevde bu adamı görebilirsiniz. Bu paket içerisinde ise Gaunter O’Dimm, bizlere çeşitli görevler verecektir ancak son derece kurnaz bir adam olduğu için Geralt’ın zekasını kullanması gerekecek.
The Witcher 3: Wild Hunt Blood and Wine
Blood and Wine paketi ise 31 Mayıs 2016’da yayınlandı. Bu paket de tıpkı Hearts of Stone gibi oyunun yayınlandığı tüm platformlarda kullanılabilir. Bu paket, The Witcher 3 hikayesine 20 saatlik oynanabilir içerik ekliyor. Pakette bolca şövalye göreceksiniz ayrıca ekipmanlarınızı tasarım olarak geliştirebileceğiniz çeşitli eklentiler bulunmakta. Toussaint adında zengin bir krallık da bu paket ile birlikte, The Witcher 3 sevenlerine sunulmuştur. Yennefer ve Triss için alternatif görünümleri de içeren bu paket adeta The Witcher 3’ün devamı niteliğindedir. Bundan dolayı bu paketleri bitirmeden oyunu bırakmamanızı, şiddetle öneriyorum.
The Witcher 3: Wild Hunt Oyun Kontrolleri
Oyunun kontrolleri ilk başlarda biraz karmaşık ve zor gelebilir ama zamanla alışacaksınız. Temel birkaç kontrolü aşağıda görebilirsiniz.
- Yön Tuşları – W, A, S, D
- Atı Çağır – X
- Etrafa Bakma – Fare
- Rakibe Odaklanma – Z
- Çelik Kılıcı Çekme – 1
- Gümüş Kılıcı Çekme – 2
- Hızlı Ulaşım Menüsü – Tab Tuşu
- Hızlı Ulaşım Menüsündeki Eşyayı Kullanma – Orta Fare Tuşu
- Witcher Duyusunu Kullanma – Sağ Tuş Basılı Tut
- Blok (Sadece Savaşta) – Sağ Tuş Basılı Tut
- Büyü (Sign) Yap – Q
- Oyun Menüsü – Backspace Tuşu
- Hızlı Saldırı – Sol Fare Tuşu
- Güçlü Saldırı – Sol Shift + Sol Fare Tuşu
- Etkileşim – E
- Koşma – Sol Shift Basılı Tut
- Zıplama,Tırmanma, Yuvarlanma – Boşluk Tuşu
- Darbeden Kaçınma – Alt + Yön Tuşları
- Savaşta Yuvarlanma – Boşluk Tuşu + Yön Tuşları
The Witcher 3: Wild Hunt Sistem Gereksinimleri
The Witcher 3 oyunu Xbox One, Playstation 4 ve Windows platformlarında oynanabilir. Sistem gereksinimleri ise aşağıdaki gibidir.
- İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7, 64-bit Windows 8 (8.1) veya 64-bit Windows 10
- İşlemci: Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz / AMD CPU Phenom II X4 940
- Bellek: 6 GB RAM
- Ekran Kartı: Nvidia GPU GeForce GTX 660 / AMD GPU Radeon HD 7870
- Depolama: 35 GB kullanılabilir alan
Başlıklar
- 1 The Witcher 3: Wild Hunt İnceleme
- 2 The Witcher 3: Wild Hunt Oynanış
- 3 The Witcher 3: Wild Hunt Büyüleri
- 4 The Witcher 3: Wild Hunt Püf Noktaları
- 5 The Witcher 3: Wild Hunt Ek Paket
- 6 The Witcher 3: Wild Hunt Heart Of Stone
- 7 The Witcher 3: Wild Hunt Blood and Wine
- 8 The Witcher 3: Wild Hunt Oyun Kontrolleri
- 9 The Witcher 3: Wild Hunt Sistem Gereksinimleri
Cevap Bırak