Tip 2 Diyabet Kaç Yaşında Başlar?
45 yaşından büyük olmak tip 2 diyabet için risk faktörüdür. Bu yaş ve üstü insanların, düzenli, hafif yada orta dereceli egzersiz ile sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı vardır. Tip 2 diyabet hastaları 90-95 oranında yetişkinlerde görülmektedir.
Tip 2 Diyabet İçin Ortalama Başlangıç Yaşı
Sağlık bakanlığı insanlar 45 yaşına geldikten sonra her yıl diyabet tarama testleri önermektedir. Bununla birlikte, durumun gelişimini önlemek başka faktöre bağlıdır.
Sağlık ve yaşam tarzı faktörlerinin karışımı, durumun ilerlemesini etkileyebilir. Birçok insan, durumunun farkında olmadan yıllarca diyabet hastası olarak yaşar. Bu, başlangıç yaşı ve tanı yaşı arasında geniş bir varyasyona neden olur.
Bazı tahminler, diyabetli her dört kişiden birinin buna sahip olduğunu bilmediğini söylüyor. Ayrıca, birçok ulusal araştırma ve çalışma yetişkinlerde tip 1 ve tip 2 diyabet oranları arasında ayrım yapmamaktadır .
Tip 2 diyabetin başlangıcı için belirli bir yaş tanımlamak mümkün olmasa da, kişinin yaşı durumu hastalığı geliştirme riskini büyük ölçüde artırır.
2017 Ulusal Diyabet İstatistik Raporu, 18 yaş ve üstü yetişkinlerin yüzde 12,2’sinin 2015 yılında diyabet olduğunu tahmin ediyor.
Başka bir yerde, 2016 yılında yapılan bir araştırma , tip 2 diyabet oranlarının, 55 ila 74 yaşlarındaki Çinli yetişkinlerde 20 ila 34 yaşlarındaki çocuklardan yedi kat daha yüksek olduğunu buldu.
Benzer şekilde, yaşlı popülasyonda diyabet oranlarının yüksek olduğunu ve 65 yaşın üzerindekilerin yaklaşık yüzde 25,2’sini etkilediğini bildirmektedir . Tip 2 diyabet dünya çapında çocuklarda ve ergenlerde de giderek yaygınlaşmaktadır.
20 yaşın altındaki her 100.000 kişiden yaklaşık 12’sinde tip 2 diyabet hastalığı vardır. Çocukların tanı konduğu ortalama yaş 14’tür .
Tip 2 diyabet hastalığının gelişme riskini artırabilecek yaygın faktörler şunlardır:
- 45 yaşından büyük olmak
- Aşırı kilolu olmak
- Aşırı karın yağına sahip olmak
- Özellikle yüksek yağ ve fazla veya rafine şeker
- Diyabetli aile bireyine sahip olmak
- Hamilelik sırasında diyabet (gestasyonel diyabet)
- 9 kilodan daha ağır bir bebek doğurmak
- Trigliserit adı verilen yüksek yağ seviyeleri ve düşük yoğunluklu yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya “iyi” kolesterol
- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalığı veya inme geçmişi bulunma
- Karaciğer veya böbrek hastalığı
- Polikistik over sendromu
- Depresyon
Bu faktörler zamanla doğrudan veya dolaylı olarak kan şekerini etkiler.
Önlem
Artan susuzluk, açlık ve yorgunluk gibi tip 2 diyabet belirtileri, komplikasyonlar gelişene kadar ortaya çıkmaz. Diyabetin önlenmesi için adımlar atmak hayati önem taşır, çünkü kişinin farkına varma süresi durumu ilerletebilir.
Tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmanın yolları şunlardır:
- Günlük aktivite de dahil olmak üzere haftada en az 150 dakika hafif-orta egzersiz yapmak
- Sağlıklı, dengeli bir diyet sürdürmek
- Gıdalardaki basit şekerler, fazla şekerler ve yağları kesmek
- Karbonhidrat alımının izlenmesi
- Üç büyük öğün yerine gün boyunca küçük öğünler yemek
- Toplam vücut ağırlığınızın yüzde 5 ila 7’sini vermek
- Kan şekeri seviyelerinin izlenmesi veya tedavisi
- Kan şekeri seviyelerini artırabilecek kortizol hormonu seviyelerini azaltmak için stresi azaltmak
- Su tüketimi artırmak
- Lifli gıda tüketimini artırmak
- Stres hormonlarının salınımını azaltmak için düzenli bir uyku programı
Vücut yaşlandıkça, beslenme gereksinimleri değişir ve yaralanma riski artar. Yaşlanma Ulusal Enstitüsü, bir kişi 50 yaşına ulaştıktan sonra yemek ve egzersiz planlarını değiştirmenizi önerir.
Bununla birlikte, insanlar 45 yaşına ulaştıktan sonra her yıl diyabet testleri yaptırmaya başlamalıdır. Bu testler tip 2 diyabet veya prediyabet gösterirse, daha erken önlem almaya başlayabilirler.
Diyabet riski daha yüksek olanlar, beslenme programlarının sağlıklı kan şekerini korumaya yardımcı olduğundan emin olmalıdır. Bununla birlikte, etkili porsiyon kontrolü ve dikkatli yemek planlaması ile tip 2 diyabetliler sevdikleri yiyecekleri yiyebilirler.
Tip 2 Diyabette Erken Teşhis
Tip 2 diyabetin erken belirtilerini tanımak, kişinin daha erken teşhis ve tedavi olmasına olanak tanır. Uygun tedavi, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmek kişinin sağlığını ve yaşam kalitesini büyük ölçüde artırabilir, komplikasyon riskini azaltabilir.
Tedavi olmadan, sürekli yüksek kan şekeri seviyeleri, aşağıdaki hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir:
- Kalp hastalığı
- İnme
- Sinir hasarı veya nöropati
- Ayak problemleri
- Diyalize ihtiyacı olan bir kişi ile sonuçlanabilen böbrek hastalığı
- Göz hastalığı veya görme kaybı
- Hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel problemler
Tedavi edilmeyen diyabet, kan şekeri seviyelerinde ciddi ve kalıcı bir artışa neden olan hiperosmolar hiperglisemik nonketotik sendroma (HHNS) yol açabilir. Bir hastalık veya enfeksiyon genellikle hastaneye yatmayı gerektirebilecek HHNS’yi tetikler. Bu ani komplikasyon yaşlı insanları daha çok etkiler.
Kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak, bu komplikasyonların bazılarının önlenmesi için çok önemlidir. Kan şekeri seviyeleri kontrolsüz kaldıkça, diğer sağlık sorunları riski de artar.
Cevap Bırak