Titreme Hastalığı (Tremor) Neden Olur? Titreme Nasıl Geçer?
Vücudun belirli bir bölümünün, kişinin iradesi olmaksızın titremesi durumuna tıp dünyasında Tremor adı verilmiştir. Vücudun herhangi bir yerinde ve günün herhangi bir zamanında aniden gelebilir. Titremeye, çok sayıda faktör neden olabilir. İlk şüphelenilen nokta ise beyin ile ilgili kas bölgesinin arasındaki bağlantıda sorun olmasıdır.
Titreme durumu, her zaman büyük bir sorunu işaret etmez. Çok nadiren, yorgunluktan herkesin başına gelebilir. Fakat titremeler çok sık aralıklar ile gerçekleşiyor veya hiç gitmiyorsa, işte o zaman titremenin altında ciddi bir neden var demektir.
Titremenin tedavisi kolay değildir zira altında yatan nedeni bulmak çoğu zaman zordur. Yine titreme vakıalarının büyük bölümünde, rahatsızlık kendiliğinden geçmektedir.
Titreme, kas spazmı veya krampları ile karıştırılmamalıdır. Kas seğirmesi olarak bilinen durumda da bu kas hareketleri, derinin altından görülebilecek hareketlerdir. Titreme de böylesine bir kas hareketi yoktur, sadece bölge titremektedir.
Tremor Nedir?
Tremor, birçok hastalığın neden olabileceği bir titreme durumudur. Buna en çok MS hastalığı, stres ve Parkinson neden olmaktadır. Aşırı egzersiz sonrası da titreme görülebilir fakat bu normal kabul edilir.
Tremor, kontrolsüz titremeyi tanımlamaktadır. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilir fakat en çok ellerde, kollarda ve bacaklarda görülmektedir. Oldukça yaygın bir rahatsızlık olan tremor, sık aralıklar ile gelebileceği gibi yıllar süren çok uzun aralıklar ile de ortaya çıkabilir.
Her zaman altında bir hastalığın yatması da gerekmez, hiçbir hastalığa bağlı olmaksızın da kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Tremor Türleri Nelerdir?
Titreme durumu, ana çizgide ikiye ayrılmaktadır. Bunlara aksiyon ve istirahat tremoru denmektedir. Dinlenme yani istirahat durumunda oluşan fakat hareket edince kaybolan tremor, ilk türdür.
İkincisinde ise vücut hareket halinde iken titreme söz konusudur. İşte bu türe aksiyon tremoru denmektedir.
Aksiyon tremoru parmak hareketlerinde, kol ve bacağın zorlandığı pozisyonlarda, yazı yazma gibi ince işlerde veya ağır nesneleri taşırken ortaya çıkabilmektedir.
İstirahat tremorunda ise titremeler genelde sadece elleri ve el parmaklarını etkilemektedir.
Titreme durumu ayrıca görüntülerine göre de ayrılmaktadır. En sık görülen tip, Esansiyel Tremor olarak bilinir. Nedeni bilinmez ve en çok boyun bölgesinde görülür. Eller üzerinde de etkilidir.
Parkinson Tremoru ise dinlenme halinde ortaya çıkar. Parkinson hastalığının ilk belirtileri arasındadır ve kişi hareket edince kaybolur. Vücudun herhangi bir tarafında ortaya çıkabilir.
Bir titreme türü olan Distonik Tremor, düzensiz titremeleri ifade etmektedir. Kişi dinlenirken genelde ortadan kalkar. Bazı ilaçlar veya alkol tüketimi de titremeye neden olabilmektedir. Bu türe ise Fizyolojik Tremor adı verilmiştir.
Genellikle bacaklarda görülen ve aniden ayağa kalkınca ortaya çıkan ritmik kas kasılmaları ise Ortostatik Tremor olarak bilinir. Kişi oturursa veya yürümeye başlarsa, titreme kendiliğinden kaybolur.
Vücudumuzun dengesini sağlayan bölüm, beynimizin arka alt kısında yer alan beyincik bölümüdür. Burada hasar oluşması durumunda kişide Serebellar Tremor görülür ve bu da bir tür titreme hastalığı olarak bilinmektedir.
Fiziksel olarak hiçbir sorunu olmamasına rağmen kişinin titremesine de Psikojenik Tremor adı verilmiştir. Psikolojik sorun ortadan kalktığı zaman titreme de kaybolur.
Titreme Hastalığı Neden Olur?
Titreme, bazı durumlarda normaldir. Örneğin ilk kez yapılan bir işte heyecan duymak veya yüzlerce gözün önünde bir şey yapmaya çalışmak gibi durumlar, öz güveni çok yüksek insanlar haricinde diğerlerinin titremesine neden olabilir.
Duygusal yoğunluk kademeli olarak azaldığında ise bu titreme ortadan kalkacaktır. Bu tür titremeler kesinlikle bir hastalık olarak kabul edilmezler.
Tremor, yukarıda da belirttiğimiz gibi fiziksel veya psikolojik kaynaklı ortaya çıkabilir. En çok beyin, sinir sistemi ve kaslar arasındaki bozukluklar nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Açıklayamadığınız bir titremeniz bulunuyor ise hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Zira titreme durumu Parkinson gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir ve bu sayede erken teşhis ile tedavi olabilirsiniz.
Stres, yaralanmalar, travmalar, bazı hastalıklar ve reçeteli ilaçlar da titremeye neden olmaktadır. Sigar kullanımı, yoğun spor, aşırı kafein tüketimi, yaşlanma ve kan şekerinin düşmesi de titremeye neden olabilir.
İleri durumlar ise felç, Parkinson, MS hastalığı, beyin hasarı, alkol bağımlılığı ve Hipertiroidi hastalığıdır.
Titremenin Belirtileri Nelerdir?
- Kişinin çatal veya kaşık tutmakta zorlanıyor olması.
- Elle yapılacak çizim işlerinde yaşanan zorluk.
- Ses titremesi.
- Bacaklarda, ellerde, kollarda, kafada ve gövdede ritmik titremeler görülmesi.
Titreme, sadece kol veya bacak gibi ana kas gruplarında değil ses tellerinde dahi görülmektedir. Kişi normalde titrediği durumlara eğer fiziksel olarak yorgun olduğu bir zamanda maruz kalırsa, titreme şiddeti çok daha fazla artabilmektedir.
Tremor Tanısı Nasıl Konur?
Hekim öncelikle ilk muayene esnasında hastayı fiziksel olarak gözlemleyecektir. Özellikle titreme bölgesinin incelenmesi gerekir. Çoğunlukla ilk muayene de doktor, sorunlu bölgenin neresi olduğunu tam olarak anlar. Muayene sırasında titremeyi görmek adına doktor sizden bir takım uygulamaları yapmanızı isteyebilir. Bu bir şey kaldırmak veya yazı yazmak olabilir.
Sinir sisteminin durumunun tam olarak değerlendirilmesi için uzman bir nörolog tarafından hastanın incelenmesi şarttır. Bu sayede koordinasyon, duruş, kas tonusu, dokunma hissi seviyesi, kas kuvveti ve refleksler test edilmiş olacaktır.
Buralarda doktorlar hastada tremor şüphesi görürse kaynağını bulabilmek adına bir dizi test talep edeceklerdir. Bu testler kan testi olabileceği gibi görüntüleme testleri de olabilir.
Titreme Hastalığı Tedavisi
Titremeye neden olan durum bulunmuşsa ve tedavisi yapılmış ise titreme ortadan kalkacaktır. Hekimler ilk olarak ilaç tedavisini deneyecektir.
Buradan sonuç çıkmaz ise botoks enjeksiyonları veya fizik tedavi gibi alternatif yöntemler de denenebilir. Kas kontrolünü sağlamak açısından fizik tedavi oldukça fazla tavsiye edilmektedir.
Bu yöntemler ile çözüm bulunamıyor ise beyin cerrahisi gerekebilir. Bu işlem sırasında doktor, beynin titremeden sorunlu kısmına bir çip yerleştirecektir. Bu çipe bağlı olan tel, göğüs bölgesindeki bir cilt dokusunun altına yerleştirilir. Bu bölümde de bir çip yer alır. Bu sayede beyindeki titreme bölgesinin aktif olması engellenmiş olur.
Titreme Nasıl Geçer?
Yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız, titremenin azalmasına fayda gösterecektir. Örneğin titreyen elinizi daha az kullanmak gibi.
Stres, titremeye neden olabilecek önemli etkenler arasındadır. Anksiyete veya depresyon gibi stres hastalıkları yüzünden titremeler daha kötü hale gelebilir. Bunun için gerekirse hayatınızda radikal değişiklikler yapmalı ve buna ek olarak masaj veya çeşitli terapilerden faydalanmalısınız.
Son olarak her türlü uyarıcı madde ve kafein tüketiminden de kaçınmalısınız.
Şahsi titreme öykünüzü de bizimle lütfen paylaşınız. İlk titremelerin nasıl başladığını ve bugüne kadar titremeleri sonlandırmak adına ne gibi yöntemler denediğinizi aşağıdaki yorum kutucuklarını kullanarak diğer okurlarımız ile paylaşabilir ve bize yine aynı yerden sorularınız yöneltebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak