Toprakkale (Osmaniye) Gezilecek Yerler
Verimli Çukurova bölgesinde yer alan Toprakkale, tarihi çok eskiye dayanan bir Osmaniye ilçesidir. Tarihi birikiminin zengin olmasının nedeni, Çukurova’nın tarih boyunca ilgi gören bir yer olmuş olmasıdır. Bölgeye ilk gelen kavim olarak Luviler bilinmektedir. Bu topluluk, günümüzden tam 3.700 yıl önce bu topraklarda bir devlet kurmuştur.
Bölgenin asıl gelişimi ise milattan önce 12. yüzyılda Çukurovayı ele geçiren Hititler dönemine denk gelmektedir. Hitit devleti, asırlar boyunca burada hükmetmiştir. Onlardan sonra Asurlular ve Kilikyalılar da bölgede medeniyetin devam etmesini sağlamıştır.
Toprakkale Hakkında Bilgi
Yazımızın ilk bölümünde, ilçe hakkında kısa bir giriş yaptık. İlçenin yakın tarihini anlattıktan sonra gezilecek yerler kısmına geçeceğiz.
Milattan önceki 3. asırda, Büyük İskender bölgeye hakim olmuştur. Onun ölümünden sonra bölge sahipsiz kalmış ve nihayetinde Roma İmparatorluğu’na geçmiştir. Çok uzun yıllar Roma kenti olarak hayatını sürdürmüştür. Bu elbette bölgede etnik değişimlere de yol açmıştır. Roma hakimiyeti esnasında, Toprakkale bölgesinde büyük depremler olmuş ve bu da bölge nüfusunun azalmasına neden olmuştur.
Hz. Ömer’in liderliğindeki İslam Orduları, 7. yüzyılda bölgeye gelmiş ve Emeviler döneminde Toprakkale, ele geçirilmiştir. Abbasiler döneminde ise bölge halkının büyük bölümü Müslüman olmaya karar vermiştir.
1071’den sonra Anadolu topraklarında Türk ordularının rüzgarları esmiştir. Türkler Anadolu’ya ayak bastıktan 11 yıl sonra Toprakkale de ele geçirilmiştir ancak bölge Türkleşti demek mümkün değildir. Bu topraklar silah gücü ile ele geçirilmiş olsa da bölgeye Türk vatandaşlar yerleştirilmediği için etnik yapı olduğu gibi kalmıştır.
Tam bir devlet düzeni de kurulamadığı için bölgede hakimiyet tam sağlanamamıştır. Bu nedenle Haçlı seferleri sırasında bölge birçok kez el değiştirmiş ve bu dönemde bölgede bir Ermeni devleti de kurulmuştur.
Moğolların Anadolu’ya saldırdığı yıllarda bu Ermeni devleti, Türklere karşı Moğol ordusuna destek olmuştur. Öyle ki limanları dahi Moğol donanmasına açmış ve Türklere karşı net bir düşmanlık sergilemişlerdir. Bu dönemde Memluk Devleti, Moğol hakimiyetini azaltmak için harekete geçmiş ve bölgeye çok sayıda Türkmen yerleştirmiştir.
14. yüzyılın sonuna doğru Ermeni Devleti zayıflamış ve bölge tamamen Türkler tarafından ele geçirilmiştir. Bu asırda bölgede Ramazanoğulları hüküm sürmüştür. 17. yüzyıl ile beraber Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil olan Toprakkale, yaklaşık olarak 650 yıldır Türk toprağı olarak yaşamını sürdürmektedir. Bunun tek istisnası 1833 ile 1840 arasındaki kara dönemdir. Burada bir anlaşma ile bölge Mısır’a verilmiş fakat daha sonra tekrar Londra Anlaşması ile alınmıştır.
Kurtuluş savaşında ise bölge İngiliz ve Fransız orduları tarafından işgal edilmiş fakat bölge halkının kahraman direnişi ile topraklar muhafaza edilmiştir.
Osmaniye’nin Adana’ya bağlı olduğu dönemde bir kasaba olan Toprakkale, Osmaniye’nin il olması ile beraber ilçe statüsü kazanmıştır.
Toprakkale İlçesi İklimi Nasıldır?
Adını sınırları içerisindeki bir kaleden alan Toprakkale, dağlar ile çevrili bir ovadır. Bölge verimli bir toprağa sahiptir ve çok sayıda meyve yetişmektedir. İlçede Akdeniz iklimi görülmektedir. Çevresindeki dağlar, bol yağış aldığı için gür ormanlar ile kaplıdır.
İlçenin en verimli su kaynağı, Karaçay akarsuyu olarak bilinmektedir. Bu akarsu, sulamada kullanılmaktadır. İlçe halkı, geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlamaktadır. Bölgeye devlet tarafından Aslantaş Barajı yapılmıştır.
Toprakkale ile Osmaniye arasında 8 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır.
Toprakkale Gezilecek Yerler
İlçedeki en eski ve görülmeye değer tarihi yapı, Toprakkale Kalesi olarak bilinmektedir. İlçe adını da bu kaleden almıştır. Bölgeye günümüzden 2300 yıl önce gelen Selevkoslar kabilesi tarafından yapılan kale, ilçenin çevresini gözlemeye uygun bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Abbasiler döneminde, onarılmıştır.
Siyah taş kullanılarak onarıldığı için Kara Kale olarak da bilinmektedir. Memluk ve Osmanlı Devleti tarafından da aktif olarak kullanılmış ve eklemeler yapılmıştır. Kale son olarak 1966 yılında kapsamlı bir restorasyon işleminden geçmiştir.
Toprakkale ilçesinde bildiğiniz gezilecek yerleri veya ilçedeki meşhur lezzetleri, aşağıdaki yorum kutucuklarını kullanarak diğer okurlarımız ile paylaşabilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak