Trabzon (Cennet) Hurması Nasıl Yenir?
Trabzon(Cennet) Hurması Nedir?
Trabzon hurması ya da Cennet hurması olarak anılan meyve 1920’li yıllardan itibaren taze olarak ülkemizde tüketilmeye başlamış olup, uzmanlar bu meyveyi özellikle kış aylarında tüketmemiz gerektiğini vurguluyor. Üst solunum yolları enfeksiyonunu engelleyen bir özelliği olan meyve tatlıların ve dondurmanın yanında da sıkça tüketiliyor.
Trabzon (Cennet) Hurması Ne İşe Yarar?
Anavatanı Çin ve Japonya olan Cennet hurması A vitamini bakımından zengi bir meyve olduğundan alternatif tıpta sıklıkla kullanılan doğal bir ilaç haline geldi. Yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon düşmanı olan Trabzon hurması Kilo vermek isteyenler için de ideal bir meyve. İçerisinde antioksidan barındıran Trabzon hurması serbest radikallerin kanser hücrelerine dönmesini engelleyen katein gibi maddeleri de bünyesinde barındırıyor. Günlük C vitamini ihtiyacının %75’ini karşılayan Cennet hurması toksinlere ve enfeksiyonlara karşı güçlü bir silah. Günlük lif ihtiyacının %30’unu karşılayan hurma metabolizmayı iyi çalıştırmasının yanı sıra sindirimi kolaylaştırma özelliğine sahiptir.
Trabzon (Cennet) Hurması Kilo Verdirir Mi?
İçerisinde bulunan vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek oranda lif içermesi uzun süre tokluk hissi yaşattığından kilo verenler için doğal bir lif kaynağı. Bunun yanında içindeki doğal fruktoz ve sakkaroz sayesinde tatlı isteğini düşük kalori ile doğal yönden karşılayan bir meyve.
Trabzon (Cennet) Hurması Nasıl Kurutulur?
Trabzon hurmasını tıpkı doğal yolda kurutulan domatesler gibi önce dilimleyip sonra güneşli bir alana serdiğini bezlerin üzerinde kurutabilirsiniz. Fırında da kurutmak mümkündür. Fakat yüksek ısıda vitamin ve mineral değerlerini korumak için gün ışığında kurutup düşük nemli ortamlarda muhafaza etmek gerekir.
Trabzon (Cennet) Hurması Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Genel olarak özel bir bakım gerektirmeyen Cennet hurması ağacı -12 dereceye kadar dayanabilme özelliğine sahip. Ekilen fidanların meyve verene kadar düzenli sulaması yapılması gerekmektedir. 3 yıda bir gübrelenmesi gereken hurma fidelerinin budaması ise 3-5 ana dal bırakacak şekilde yapılmalıdır. Her ne kadar subtropikal iklime sahip olsada Cennet hurmasını Edirne’den de Van’dan da yetiştirenler mevcut. Tabiki yetiştiricilik içini profesyonel bir üretici olarak yapacaksanız toprağınızın ph derecesini, bölgenin yıllık yağış miktarı gibi teknik bilgilere göre hareket etmeniz gerekmektedir.
Başlıklar
Cevap Bırak