Trigliserid Nedir? Kaç Olmalıdır?
Trigliserid, vücudumuzdaki en yaygın yağ türüdür. Bitkisel ve hayvansal yağların, ana bileşeni olarak bilinmektedir. Besinlerden aldığımız fazla kaloriler, trigliseridlere dönüştürülmektedir. Bu sayede vücut enerji depolamış olur ve enerjiye ihtiyacı olduğu zamanda bu yağ hücrelerini tekrar kullanabilir kaloriye dönüştürür.
Tiroid sorunları, şeker hastalığı, genetik faktörler, alkol tüketimi, çok aşırı yemek yeme, karaciğer sorunları, böbrek hastalıkları ve obezite, trigliserid seviyesinin artmasına neden olabilir.
Trigliserid yüksekliği sonucunda kişiyi ilk olarak kalp hastalıkları beklemektedir. Bu yağ oranının yükselmesi, kalp krizi ve inme riskini de önemli ölçüde artırmaktadır. Trigliserid seviyesini düşürmenin en kolay yolu, sağlıklı bir yaşam sürmeye çalışmaktır.
Özellikle modern çağda hızlı tüketim ve trans yağlı besinlerin artışı, trigliserid yüksekliğinin ilk nedenlerinden bir tanesidir. Trans yağlardan mutlaka uzak durmalı, doymamış yağları tüketmeliyiz. Karbonhidrat alımına dikkat etmeli, düzenli olarak spor yapmalı, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları azaltmalı veya tamamen bırakmalıyız.
Şeker tüketimi de trigliserid artışının önemli etkenlerinden bir tanesidir.
Trigliserid Nedir?
Kanda bulunur ve lipid olarak da adlandırılır. Bir tür yağ olan trigliserid, gıdaların parçalanmasından sonra elde edilen son üründür. Yemek yedikten sonra vücudumuz, öncelikli olarak fonksiyonları için gerekli enerjiyi kullanır. Bunlar kullanıldıktan sonra hala ortada işe yarayan enerji varsa, bu hemen trigliserid dediğimiz yağ türüne dönüştürülür. Bu enerji, yağ hücreleri ile sonra kullanılmak üzere vücutta depolanmış olur.
Özellikle yüksek karbonhidrat tüketerek, gerekli enerjiden fazlasını alırsanız vücudunuzda trigliserid yüksekliği sorunu yaşayabilirsiniz. Bu yağların yüksekliği aynı zamanda hipertrigliseridemi olarak da bilinmektedir.
Trigliserid Ne İşe Yarar?
Trigliseridler yüksek karbon içerirler ve bu nedenle de enerji depolamanın en iyi yolu olarak bilinirler. Enerjinin kaslara ve dokulara taşınma sürecini kolaylaştırırlar. Vücut enerjiye ihtiyaç duyduğu zaman trigliseridleri serbest bırakır ve bunları tüketir.
Trigliserid Seviyesi Kaç Olmalı?
Kandaki trigliserid seviyeleri, desilitre başına miligram olarak ölçülmektedir. Yetişkinler için olması gereken seviyeler aşağıda listelenmiştir.
- Normal: 150 miligram/desilitre ve altı.
- Sınırda: 151-200 miligram/desilitre.
- Yüksek: 201-499 miligram/desilitre.
- Çok Yüksek: 500 miligram/desilitre ve üzeri.
Trigliserid testi yapılmadan önce kişinin en az 8 saat boyunca hiçbir şey yememiş olması gerekir. Bu nedenle testlerin sabah erken saatte, kahvaltı öncesinde yapılması önerilmektedir.
Alkol tüketimi, adet döngüsü, tok olmak ve test öncesinde yoğun egzersiz yapmak, trigliserid seviyelerini etkileyebilir. Eğer trigliserid sonucunda seviye yüksek veya çok yüksek çıkıyorsa, kalp krizi ve felç riski de yüksek demektir. Bu seviye yüksekliği kişiyi ölüme kadar dahi götürebileceği için kesinlikle ciddiye alınmalıdır.
Trigliserid Yüksekliği Nedir?
Bu yükseklik, bir tür lipid bozukluğudur. Tıpkı kolesterol yüksekliği gibi kalp krizi ve felç riskini artırmaktadır.
Trigliserid Yüksekliği Neden Olur?
- Obezite, aşırı kilolu olmak.
- Sigara ve alkol tüketimi.
- Vücudun yağ depolamasını bozan bazı genetik faktörler ve bozukluklar.
- Tiroid hastalıkları.
- Kişinin harcadığından daha fazla kalori tüketmesi.
- Kişinin sağlıksız beslenmesi. Şeker ve yağ ağırlıklı tüketim, yüksek karbonhidrat alımı.
- Metabolik sendrom.
- Fiziksel olarak aktif olmayan bir hayat yaşamak.
- Böbrek ve karaciğer hastalıkları.
- Şeker hastalıkları.
- Kanser, tansiyon vb. hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar.
Trigliserid Yüksekliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Yüksek trigliserid damar duvarlarının sertleşmesine ve kalınlaşmasına neden olmaktadır. Bu da felç ve kalp krizi gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle trigliserid seviyesinin 500 mg/dl üzerine çıkması, karın bölgesinde çok şiddetli bir ağrıya ve pankreas sorunlarına yol açabilmektedir.
Çok yüksek trigliserid seviyeleri, bazen hiç belirtiye de neden olmayabilir. Bu nedenle rutin kan testleri yapmak, trigliserid seviyelerini görmek adına önemlidir.
Trigliserid Seviyesi Nasıl Düşürülür?
Düzenli olarak egzersiz yapmak sadece trigliserid seviyesini düşürmekle kalmaz, birçok hastalığın gerçekleşme riskini de düşürür. Haftada en az 3 veya 4 gün egzersiz yapmanız gerekmektedir.
- Şekerden ve şekerin dahil olduğu tüm ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışınız.
- Rafine karbonhidrat ürünlerini hayatınızdan tamamen çıkarabilirsiniz.
- Zeytinyağı gibi doğal yağlar, beslenme programınızda daha çok bulunsun.
- Trans yağ ile yapılan her türlü üründen uzak durun, çok mecbur kalmadıkça tüketmeyin.
- Alkol tüketiminizi azaltın.
- Sizi ölüme götürmekten başka hiçbir işe yaramayacak olan sigarayı, tamamen bırakın.
- Diyet programınız, et değil meyve ve sebze ağırlıklı olsun.
- Lifli gıdaları çok sık tüketin, tam tahıl gıdalara yönelin.
- Omega 3’ü düzenli olarak alın. Haftada en az 1 kere balık tüketmeye çalışın.
- Sık sık ve az az yiyin, asla öğün atlamayın.
- Yemek boyutları küçük olsun. Argo tabir ile çatlayasıya kadar yemeyin.
Trigliserid Diyeti Nasıl Yapılır?
Akdeniz tipi diyetler, trigliserid seviyesini düşürmek için idealdir. Bu diyet sayesinde karbonhidrat alımı düşer ve kaliteli yağ asitleri alınmaya çalışılır. Maddeler halinde trigliserid diyeti nasıl yapılır onu anlatmaya çalışalım.
Bal ve pekmez gibi yiyecekler, insanlara çok sağlıklı gibi gelmekte ve bazı kişilerin bu nedenle aşırı tüketmesine neden olmaktadır. Evet özellikle bal çok sağlıklıdır fakat aşırı tüketimi, trigliserid yüksekliğine neden olabilir.
Tatlı tüketimi de trigliserid yüksekliğinin başlıca nedenleri arasındadır. Tatlıya düşkün biriyseniz, bu ihtiyacınızı şeker oranı yüksek meyvelerden karşılamaya çalışın.
Kola, meyve suyu ve çikolata gibi size hiçbir faydası olmayan yüklerden kurtulun. Sadece iyi bir çikolata bulabilirseniz, ayda 1-2 kere kaçamak yapabilirsiniz.
Evet en lezzetli yemek sizin için kırmızı et olabilir fakat trigliserid yüksekliğinden kaçınmak ve kalp damar sağlığınızı ilerletmek adına kırmızı eti sınırlı tüketmeniz gerekiyor. Daha çok balık tüketmeyi tercih ediniz. Haftada en az 2, en çok 5 kere balık tüketebilirsiniz. Yapma gibi bir şansınız yok ise haftada 1-2 kere konserve ton balığı tüketmenizi de öneriyorum.
Karbonhidrat tüketimi elbette gereklidir. Lif bakımından zengin olan karbonhidrat tüketmek şartı ile. Rafine karbonhidratlar olarak bilinen patates, pirinç ve beyaz ekmek gibi ürünleri daha az tüketin. Beyaz ekmeği tamamen hayatınızdan çıkarmaya çalışın.
Trans yağ ile hazırlanan her şeyden uzak durun. Doymuş yağlar sizin için tehlikelidir. Doymamış olanları tercih edin.
Yüksek Trigliserid Seviyesini Düşüren Doğal Besinler
- Nane
- Kekik
- Ayçiçeği
- Adaçayı
- Lahana
- Brokoli
- Semizotu
- Marul
- Domates
- Havuç
- Sarımsak
- Soğan
- Pırasa
- Fasulye
- Fındık
- Ceviz
- Badem
- Fındık yağı
- Avokado yağı
- Kanola yağı
- Zeytinyağı
- Soya ürünleri
- Keten tohumu
- Yağlı balıklar
- Tam tahıllı besinler
Trigliserid ve Kalp Sağlığı
Trigliserid ile kalp sağlığı arasında çok kuvvetli bir ilişki vardır. Trigliserid yüksekliği, kalp krizi ve felç riskini artırmaktadır.
Bu yükseklik vücudun kan pıhtılarını çözme yeteneğini düşürüp, metabolik sendromlara da neden olabilir. Kötü kolesterolün yükselmesini sağlar.
Lipitler, vücutta bulunan yağlardır. Kanımızda bulunan lipitler, trigliserid ve kolesterol olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Kolesterol vücudumuz için çok önemlidir zira birçok hormonun üretiminde ve hücrelerin temel parçalarının oluşumunda görev alırlar.
Trigliserid ise dokuların çalışması için gerekli enerjiyi sağlar. Trigliserid de, kolesterol da yaşamak için mecbur olduğumuz maddelerdir.
Vücudumuzdaki Doğal Yağlar
Kan dolaşımında bulunan yağlar sadece enerji üretmekle kalmaz, organların korunmasını ve vücut ısısının belirli bir seviyede tutulabilmesini de sağlarlar. Genel olarak vücudumuzda 2 farklı yağ türünün olduğunu söyleyebiliriz.
Bunlar kahverengi ve sarı yağ hücreleri olarak adlandırılmaktadır. Sarı yağlar enerji depolar ve iç organları destekler. Renkleri, beyaz ile koyu sarı arasındadır ve bu rengi içeriğindeki A vitamini oranı belirler. Yetişkinlerdeki yağ dokularının neredeyse tamamını oluştururlar.
Kahverengi yağ dokusu ise çok daha az bulunur. Isı üretmek ve kalori yakma amacı taşırlar. Doğum sonrasındaki ilk aylarda, bebeklerde ısı dengesini korumaya yaramaktadır.
Yağ Oranı Nasıl Düşer?
Yağlar, vücudumuz için en önemli 3 molekülden birisidir. Yağ tüketmeyerek kilo vermeye çalışmak büyük bir hatadır. Yağlar, karbonhidratlara göre daha az kilo almamızı sağlamaktadır. Düzenli olarak kaliteli yağları tüketmek elbette önemlidir. Yağlanma dediğimiz durum, yağ tükettiğimiz için olmaz. Karbonhidrat, protein veya yağları fazla tükettiğimiz için olur. En çok da rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi yağlanmaya neden olmaktadır.
Yağ oranınızı düşürmenin ilk kuralı, sağlıklı bir hayat yaşamaktır. Uyku düzeninize dikkat etmeli, düzenli spor yapmalı, lifli besinler tüketmeli ve stresten uzak bir hayat yaşamalısınız. Aşağıdaki maddeleri uygulayarak da yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.
Ayrıca daha önce paylaştığımız hızlı yağ yakımı nasıl olur yazımızda, daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Şimdi yağ yakım maddelerine geçelim.
- Aşırı kilolu biriyseniz, kilo vermeniz şarttır. Bunun için sıkı bir diyet ve spor programına başlamalısınız.
- Şeker yerine besinlere tat katma amacı ile zencefil veya tarçın gibi doğal baharatları kullanabilirsiniz. Sürekli gazlı ve şekerli içecekler yerine su içmeye çalışın. Bir süre sonra buna alışacaksınız.
- Rafine edilmiş karbonhidratlardan uzak durun ve edilmemişlere yönelin. Bu karbonhidratlar, sizi hem besler hem de çok uzun süre tok tutacağı için gün içerisinde fazladan kalori almanızın da önüne geçer.
- Gün içerisinde meyve ve sebze tüketimini artırın.
- Kardiyo ve ağırlık antrenmanları yaparak, yağ yakabilirsiniz. Eğer herhangi bir fiziksel engeliniz yok ise kendinize biraz hor davranmanız da sorun olmayacaktır. Spor salonuna gitmek için vaktiniz yok ise aşağıdaki içeriğimiz de, evde spor yapmak isteyenler için özel bir program ve öneriler bulunmaktadır.
Evde vücut geliştirme ve beslenme programı.
Yağ oranınız tam olarak % kaç? Bunu öğrenmek için bir spor salonuna gidebilirsiniz. Modern çağda eğer şehir hayatına tıkılıp kalmış iseniz mutlaka bir spor salonuna üye olmanız gerektiğini de unutmayın.
Şimdi aşağıdaki formdan bize kilonuzu, boyunuzu ve yağ oranınızı ileterek, size doğru yolu çizmemizi sağlayabilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Trigliserid Nedir?
- 2 Trigliserid Ne İşe Yarar?
- 3 Trigliserid Seviyesi Kaç Olmalı?
- 4 Trigliserid Yüksekliği Nedir?
- 5 Trigliserid Yüksekliği Neden Olur?
- 6 Trigliserid Yüksekliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?
- 7 Trigliserid Seviyesi Nasıl Düşürülür?
- 8 Trigliserid Diyeti Nasıl Yapılır?
- 9 Yüksek Trigliserid Seviyesini Düşüren Doğal Besinler
- 10 Trigliserid ve Kalp Sağlığı
- 11 Vücudumuzdaki Doğal Yağlar
- 12 Yağ Oranı Nasıl Düşer?
Cevap Bırak