Türkiye’deki Ağaçkakan Kuş Türleri
Türkiye, üzerinde barındırdığı 400’den fazla kuş türü ile adeta bir kuş cennetidir. Farklı iklim bölgelerine sahip olması, Türk topraklarını kuşlar için elverişli kılmaktadır. Bazı kuş türleri, Türkiye’yi vatanlı olarak belirlemiş, bazıları ise göç yollarında Türk topraklarını kullanmaktadır. Bu içerikte, Türkiye’de bulunan tüm ağaçkakan kuş türü üyelerinin listesini göreceksiniz.
Ağaçkakan Türleri
Bilimsel adı Piciformes olan bu türe ait, Türkiye’de 9 farklı kuş türü yaşamaktadır.
Bayağı Boyunburan (jynx torquilla)
Ağaç dallarına tırmanan bu kuş türü, yerde zıplar. Sırtı kahverengi, gri ve kahverengiye yakın sarı renkleri ile desen tutmuştur. Sırtının tam ortasında koyu renkli ve boydan boya uzayan bir çizgi bulunur. En karakteristik özelliği ise boğazının altın sarısı renginde olmasıdır. Kuyruğu çok geniştir. Sesi yumuşak fakat tiz bir tona sahiptir. Ağırlıklı olarak Avrupa’nın ve Asya’nın sıcak bölgelerinde yaşar. Göçmen bir kuştur ve soğuk kış aylarını Afrika’da geçirir. Meyve bahçelerinde görülür ve en çok karıncalar ile beslenir. Kendisi ağaçlara delik açamaz fakat daha önce ağaçkakanlar tarafından açılmış deliklerde yuvalar.
Küçük Yeşil Ağaçkakan (picus canus)
150 gram ve 26 santim civarında bir kuş türüdür. Tüyleri yeşildir ve bu yönü ile yeşil ağaçkakana benzer. Kuşun sırt kısımları yeşil, gövde kısmı ise sarıdır. İnce uzun bir gagası ve ağaçkakana göre daha yuvarlak bir başı vardır. Ormanlık alanlarda yaşamaktadır.
Yeşil Ağaçkakan (picus viridis)
Avrupa’nın neredeyse tamamında ve Asya’nın batı kesimlerinde görülmektedir. 33 santim civarında olan kuşun kanat uzunluğu yarım metreyi bulabilmektedir. Çok tiz ve sert bir sesi olan kuşun sırt kısmı yeşildir. Gövde kısmı ise sarı ile yeşilin karıştığı tonlara sahiptir. Ensesinin kırmızılığı, en karakteristik özelliğidir. Ağaçkakanlar arasında en büyük yuvayı açan kuş türlerinden birisidir.
Kara Ağaçkakan (dryocopus martius)
Ağaçkakanlar arasında büyük bir kuş türü olarak dikkat çeker. Boyları yarım metreyi bulabilir. Kuzey palearktiğin ormanlarında yaşayan tek ağaçkakan türüdür. Göçmen olmayan Kara Ağaçkakan kuş türü, Avrupa Kıtasının tamamında görülür. Sadece taç kısında kırmızı tüyleri bulunan tür, adından da anlaşılacağı üzere tamamen siyah tüylere sahiptir.
Göknar Ağaçkakanı (dendrocopos major)
25 santim civarında küçük bir kuş türüdür. Gagası siyah olan kuşun, bacakları koyu yeşil renge sahiptir. Karın bölgesinde kırmızı tüyler görülür. Ağırlıklı olarak Avrupa ve Kuzey Asya’nın ormanlarında yaşarlar.
Alaca Ağaçkakan (dendrocopos syriacus)
22 santim civarlarında olan ve karışık ormanlarda yaşayan bir kuş türüdür. Çok uzun bir dili vardır, bu sayede ağaç kabuklarının içerisinde kalmış böcek ve kurtları avlayabilir. Sadece erkeklerin başında kırmızı tüyler bulunur.
Ortanca Ağaçkakan (dendrocopos medius)
Göknar Ağaçkakanı’na çok benzer fakat üst kısımlarında koyu siyah tüyleri bulunur. 20 santim kadar olan Ortanca Ağaçkakanları, türünün en küçük üyelerinden bir tanesidir. Gagası oldukça kısadır. Göçmen bir kuş türü değildir ve Avrupa-Asya kıtalarının ılıman bölgelerinde yaşarlar. Özellikle yoğun ormanlık bölgelerdeki, çürümüş ağaçları mesken tutarlar.
Ak Sırtlı Ağaçkakan (dendrocopos leucotos)
Yetişkin üyesi 25 santim kadardır ve erkeğin başında kırmızı bir taç bulunur. Çok nadir bir kuş türüdür ve çürümüş odunluk bölgeleri mesken tutar. Bu çürümüş odunlar, kuşun üreyebilmesi için kritik öneme sahiptir. Çok zor görülebilen bir kuş türüdür.
Küçük Ağaçkakan (dryobates minor)
Kısa bir gagası bulunur ve gagası gridir. Bacakları da gri olan kuşun, kanatları ve kuyruğu çizgilidir. Erkekte koyu kırmızı bir taç bulunur ve alınları kahverengidir. Ense ve başın arka kısımları siyah, o bölümün yanlarındaki kısımlar ise beyazdır.
Başlıklar
- 1 Ağaçkakan Türleri
- 2 Bayağı Boyunburan (jynx torquilla)
- 3 Küçük Yeşil Ağaçkakan (picus canus)
- 4 Yeşil Ağaçkakan (picus viridis)
- 5 Kara Ağaçkakan (dryocopus martius)
- 6 Göknar Ağaçkakanı (dendrocopos major)
- 7 Alaca Ağaçkakan (dendrocopos syriacus)
- 8 Ortanca Ağaçkakan (dendrocopos medius)
- 9 Ak Sırtlı Ağaçkakan (dendrocopos leucotos)
- 10 Küçük Ağaçkakan (dryobates minor)
Cevap Bırak