Türkiye’deki Karstik Göller
Kaya tuzu, jips ve kalker gibi eriyebilen kayaçlar üzerinde oluşan göllere, Karstik Göller denilmektedir. İçilemeyecek kadar acı bir kıvama sahip olan bu göller, özellikle Alp-Himalaya kuşağında daha sık oluşmaktadır. Türkiye’de 9 adet karstik göller bulunmaktadır.
Türkiye’deki Karstik Göller
Ülkemizde bulunan 9 adet karstik göllerin listesini ve göller hakkında kısa bilgilendirmeleri, hemen aşağıda bulabilirsiniz.
Salda Gölü
Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü, ilçe merkezine 1 saatlik yürüme mesafesinde yer almaktadır. Hafif tuzlu bir karstik göldür ve dışa akışı olmayan kapalı bir havza yapısındadır. Bilimsel yönü bir yana, muhteşem manzaralara sahip ve mutlaka gezilip görülmesi gereken bir turizm değeri haline gelmiştir. Türkiye’nin maldivleri olarak da bilinmektedir.
Suğla Gölü
Suyu tatlı olan Suğla Gölü, Konya’nın güneybatı kesimlerinde yer almaktadır. Tektonik oluşuma sahip olan göl, Yaz aylarında kurumakta ve çok verimli bir tarım alanının oluşmasına neden olmaktadır. Yeşil ve mavinin buluştuğu bir saklı cennet olan Suğla Gölü, zengin bitki örtüsü sayesinde yılın her döneminde turist çekmektedir.
Avlan Gölü
Antalya’nın Elmalı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Avlan Gölü, 900 hektara yakın büyüklüktedir. Yapay çalışmalar sebebiyle ciddi bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyadır. Doğal hali çok büyük olan göl, bazı dönemlerde bir futbol sahası kadar kalmaktadır. Tarım sulamacılığının bu sonuçta etkisi büyüktür. Göl aynı zamanda Elmalı Gölü olarak da bilinmektedir.
Kestel Gölü
Geçici bir göl olan Kestel Gölü, Kestel Ovası’nda yer almaktadır. Bazı dönemlerde tamamen kuruyan göl, kireçli bir yapıysa sahiptir.
Bunlara ek olarak ülkemizdeki diğer karstik göller ise Kizören, Timraş, Akgöl ve Erhan Gölleridir.
Cevap Bırak