Üçüncü Trimester Nedir? Hamileliğin Üçüncü 3 Ayında Yapılması Gerekenler
Gebeliğin son dönemine ulaşmış bulunuyorsunuz. Bu son dönemin neticesinde, artık dünyanın en tatlı canlısı olan bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. En heyecanlı ve merak dolu günlere doğru giderken, bilmeniz gerekenleri ve bebeğinizin gelişimi hakkındaki detayları yazımızın devamında sizlere aktaracağız.
Hamileliğin Üçüncü 3 Ayında Bebeğin Gelişimi
Gebeliğin son 3 ayında bebeğimiz artık çok hızlı kilo almaya başlamıştır. Bu hızlı kilo alımı ve boy uzaması, son 3 haftaya kadar devam edecek ve ondan sonra biraz yavaşlayacaktır. Bebeğimiz artık insan formuna kusursuz bir şekilde ulaşmıştır ve neredeyse her an dünyaya hazır olmak için daha güçlü bir şekilde kendini ortaya koymaktadır.
Üçüncü trimester dönemi içerisinde olan 34. haftada bebeğimiz artık o kadar büyümüştür ki rahminiz içerisinde çok fazla hareket edemez ve siz de artık eskiye göre hareketlerini daha nadir hissedersiniz. Birkaç hafta önce karnınıza uçan tekme atan afacan, artık sadece dönebilmekte veya uyku pozisyonuna geçebilmektedir.
Bu dönemde göz kapakları artık açılmıştır ve içerideki dünyayı keşfetmeye başlamıştır. Görme ve duyma yetenekleri oldukça gelişmiştir. Dışarıdan gelen güçlü ışıklara ve yüksek seslere, tepki verebilmektedir. Anne ve babasının sesini tanımaktadır.
Emme refleksi ise 2. trimester döneminde başlamış ve bu dönemde artık iyice gelişmiştir. Doğduğunda, memeyi görür görmez emmeyi de uygulayabilmesinin nedeni bu antrenmanlardır.
Üçüncü trimester döneminin son günlerinde bebeğimiz artık baş aşağı döner ve doğum pozisyonuna geçer.
Bebeğimizin gelişimi son 3 ayda özetle böyle, peki annedeki değişiklikler ne durumda? Gelin şimdi bir de 3. trimester döneminde annedeki değişikliklerden bahsedelim.
Üçüncü Trimester Döneminde Annedeki Değişiklikler
Üçüncü trimester, 28 ile 40. haftalar arasındaki dönemi ifade etmektedir. Gebelik süresi, bazı anne adaylarında 42. haftaya kadar da uzayabilmektedir. Gebeliğin son dönemi, bebeğin artık giderek büyümesi ve içeride sıkışması nedeni ile annenin fiziksel hareket kabiliyetini kısıtlar.
Nefes darlığı ve sindirim sorunlarına ek olarak sık idrara çıkma da görülmektedir.
Rahim genişler ve karın bölgesi yukarı çıkar. Bu da diyafram üzerinde baskı yaptığı için nefes almakta zorlanırsınız. Çok küçük hareketler veya en basitinden merdiven çıkmalar bile, sizi nefes nefese bırakabilir. Bu normal bir durumdur, neredeyse tüm gebeler bunu yaşarlar.
Bu dönemde yapmanız gereken şey ise her şeyi yavaş yapmak ve bol bol dinlenmektir. Yürüme, sizin için en güzel spor olacaktır. Ağırlık merkeziniz değiştiği için yürürken sendelemeniz mümkündür, o yüzden yavaş ve konforlu ayakkabılar giyinerek yürümeyi tercih ediniz.
Gece yatarken de nefessiz kalmamak adına, yastıklar ile kendinize rahat bir yatış pozisyonu ayarlayınız. Ayaklarınızın altına bir yükselti koyarak uzanmanız, ayaklarda oluşabilecek şişlikleri de önler.
Gebeliğin 3. trimester döneminde görülen belirtilerinden bir tanesi de mide yanması ve hazımsızlık sorunudur. Bunun nedeni ise bebeğin artık tüm organlara olduğu gibi mide ve bağırsaklara da baskı yapıyor olmasıdır. Bu nedenle midede kalması gereken asitler, yemek borusuna dokunur ve bu da sizde mide ekşimesi hissinin ortaya çıkmasına neden olur.
Bu durumun önüne geçmek için sık sık yemek yemeli fakat azar azar tüketmelisiniz. Bir dikkat edilmesi gereken konu da, uymadan hemen önce asla yemek yememeniz yönünde olacaktır.
Bunlar haricinde doktorunuza danışmadan hiçbir şekilde reçeteli veya reçetesiz ilaç kullanmamanız gerektiğini de unutmayın. En ufak ilaçların içerisinde dahi bebeğinize zarar verebilecek bir etken madde olma ihtimali mevcuttur.
Gebeliğin son döneminde bacaklarda kramp oluşabilir. Ağırlık merkezinin değişmesi nedeni ile ayakta iken dengesizlik yaşayabilirsiniz. Sır ve bel ağrıları normaldir. Bebeğin ani büyümesi, siz de bitkinlik de ortaya çıkarabilir. Bebeğimizin büyümesi, cildimizin de artık son seviyede esnemesine ve bazı noktalarda çatlamasına neden olacaktır. Bu durum, kaşıntıya da yol açar. Göğüs, kalça veya karın çevresinde oluşan çatlaklar için endişelenmenize gerek yok, doğumdan sonra yok olacaktır. Kaşıntıyı azaltmak için ise gün içerisinde bol su içebilir ve ılık duş alabilirsiniz.
Anne adayları, doğum yaklaştıkça bir sabırsızlık duygusuna girerler ve artık hadi olsun da bitsin modunda olurlar. Bu oldukça normaldir fakat bebeğinizin bir zamanı vardır ve o da onu beklemektedir. Sabırsız olmanız normaldir fakat kesinlikle bu konuyu stres haline getirmeyiniz.
Doğuma 3 Ay Kala Yapılması Gerekenler
Karnınızın büyümesi, uyurken rahatsız olmanıza neden olacaktır. Yan yatın ve bacağınızı da sırtınızı da desteklemek için yastıkları kullanın. Gece uykunuz verimli olmayacaktır, bu nedenle gündüz saatlerinde de birkaç kez şekerleme yapın.
Bebeğinizin ismine karar verin, son aya bırakmayın. İsim için karar verirken, bunu eşiniz ile yapın.
Doğum çantanızı çoktan hazırlamış olun ve evinizin çıkış kapısının önüne koyun.
Bebeğinizin odasındaki tüm hazırlıkların bitmiş olduğundan emin olun.
Doğum anında hastaneye en kolay gidebileceğiniz yolları öğrenin. Alternatif güzergahlar hakkında da bilgi sahibi olun.
Doğumdan hemen sonra tüketmek için buzluğa birkaç günlük yemek stoklayın. Aynı şekilde evinizin alışverişi de yapılmış olsun, doğumdan sonra çiçeği burnunda baba dahi alışveriş ile uğraşmak istemeyecektir.
Çocuk doktoru buldunuz mu? Doğumdan hemen sonra ihtiyacınız olacağı için şimdiden iyi bir çocuk doktoru aramaya başlayın. Yeni doğum yapmış tanıdıklarınız ile iletişime geçin ve doktorlarından memnun olup olmadıklarını sorun.
Aracınız varsa, araç koltuğu satın alın ve nasıl kurulacağını öğrenin. Bebeğinizi hastaneden sonra kolayca oturtmak adına kullanım kılavuzunu iyi okuyun.
Doğum anı ve doğum sancısı hakkında hala endişeleriniz var ise bunun hakkında yazılmış kitapları okuyun ve İnternet üzerinde diğer anneler tarafından yayınlanmış olan eğitici videoları takip edin.
Doğum kursuna katılmayı düşünün. Kurslarda en doğru esneme, yatma ve doğum sonrasında yapmanız gereken şeyler hakkında bazı detaylar öğretilmektedir. Aynı zamanda farklı gebeler ile bir arada olmak, anne adayı için muhteşem bir sosyal aktivite olmaktadır.
Doğuma 2 Ay Kala Yapılması Gerekenler
Hastaneye gidiş rotanızı tekrardan gözden geçirin ve 1 kere doğuma gidiyormuş gibi kendinizi test edin.
Doğum yapacağınız hastanenin, doğum katını mümkün olduğu kadarıyla gezin.
Doktorunuz ile 32. haftadan itibaren daha sık görüşeceksiniz, bu görüşmeleri kesinlikle aksatmayın. Son haftalarda kontrollerin önemi çok büyüktür.
Doğum anında kimler ile hastaneye gideceğinizi kararlaştırın ve aralarından birisinin, o anda diğerlerine de haber vermesini sağlayın.
Bebeğinizin hastane ve dönüşte giyeceği tüm ihtiyaçlarını hazır tutun.
Bebeklere ilk yardım uygulayabiliyor musunuz? İlk yardım beceriniz yoksa en kısa zamanda bir kursa yazılarak eğitim alın. Bu konuda çekilmiş Youtube videolarını da izleyebilirsiniz.
Doğuma 1 Ay Kala Yapılması Gerekenler
Artık her an gitmeye hazır olacak şekilde çantanızı kapıya koyun.
Bebeğiniz için satın aldığınız tüm tekstil ürünlerini, yine bebekler için üretilmiş uygun temizlik ürünleri ile yıkayın. Doğumdan sonra veya bebeğiniz büyüyünce de aynı hassasiyeti gösterin.
Enerjiniz iyiyse yapabildiğiniz kadar yemek yaparak, derin dondurucu da saklayın. Doğumdan sonra en azından 2 hafta kadar pek keyfiniz olmayabilir ve yemek yapamayabilirsiniz.
Gebeliğin 3. trimester dönemi hakkında bahsettik. Kocaman bir 9 ayı geride bıraktınız, ne hissediyorsunuz?
Başlıklar
Cevap Bırak