Üroloji (Bevliye) Nedir? Ürolog Hangi Hastalıklara Bakar?
Erkek üreme organları, idrar yolları ve bunları etkileyen her türlü hastalığın tanısı ve tedavisini, Üroloji tıbbi uzmanlık dalı yapar. Halk arasında bevliye olarak da bilinmektedir. Üroloji, sadece yetişkinler ile değil çocuklar ile de ilgilenir.
Böbrek nakli, erkek üreme organı hastalıkları, idrar yolu taşları ve enfeksiyonları, çocuk ürolojisi, kısırlık ve cinsel organların sinir sistemi sorunları, ürolojinin ilgi alanına girmektedir. Böbrek, böbrek üstü bezleri, mesane, ureter,üretra, penis,prostat,testisler ve seminal veziküler, üroloji tıp biliminin baktığı organlar arasındadır.
Ürologun hangi hastalıklara baktığını öğrenmek ve üroloji ile alakalı çok daha detaylı bilgilere sahip olmak için yazımızın devamına göz atmanızı öneriyorum.
Üroloji Nedir?
Erkek üreme organlarının ve idrar yolu hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Cerrahi operasyonları da yapar. Kapsamı oldukça geniştir, toplumda bilindiği gibi sadece cinsel hastalıklar ile ilgilenmez.
Kadın ürolojisi, nöroüroloji, calculi, erkek kısırlığı, böbrek nakli, ürolojik kanserler ve çocuk üroloji, bu tip dalının bölümleri arasındadır. Bu alanların her birisinde uzmanlaşmak mümkündür.
Ürolog Kimdir? Kime Ürolog Denir?
Yukarıdaki bilim dalları üzerinde uzmanlaşmış doktorlara, ürolog denmektedir. Üretra, mesane, ureter, böbrek, böbrek üstü bezleri gibi alanlarda ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenir. Ayrıca sadece erkeklerde görülen testis, penis ve prostat rahatsızlıkları ile de ilgilenir.
En Yaygın Üroloji Hastalıkları Hangileridir?
Ürolojik hastalıklar, sadece erkeklerde görülmez. Her iki cinste de idrar yolu ile ilgili hastalıklar mevcuttur. Erkeklerde ise buna ek olarak üreme organlarında hastalıklar görülür.
Günümüzde ürologların en çok karşılaştığı hastalık genişlemiş prostattır. Yaşlı erkeklerde yaygın olarak görülmektedir. Prostat kanseri ise farklı bir hastalıktır. Genişlemiş prostat sorunu olan erkekler, çok sık idrar yapma ihtiyacı hissederler. İdrar akışı zayıftır. İdrar sonrasında, sanki hiç idrar yapmamış gibi bir hisse kapılabilirler. Hastalığın tedavisinde ilaçlar tercih edilmektedir. İlerleyen durumlarda ise cerrahi operasyon söz konusu olabilir.
Ürolojik hastalıklar arasında yine en çok karşımıza çıkan sorunlardan birisi de kişinin idrarını tutamama durumudur. Mesane kontrolünün kaybolması nedeni ile ortaya çıkan bu rahatsızlık, idrarın istem dışı çıkmasına neden olur ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Özellikle şeker hastalığı, hamilelik, prostat, mesane kaslarının zayıflaması, idrar yolu enfeksiyonları, MS hastalığı, parkinson ve şiddetli kabızlık gibi durumlar, mesane kontrolü kaybına neden olabilmektedir. Tedavi sürecinde bu duruma neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekebilir. Mesane kontrolünü yeniden sağlamak için ilaç tedavisi izlenecektir, ilerlemiş vakıalarda ise cerrahi operasyon önerilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonu, yine üroloji bilim dalının en çok mesai harcadığı hastalıklar arasındadır. Bakteri veya virüsler sonucu ortaya çıkabilir. Kadınlarda çok daha fazla ortaya çıkar ve idrar yaparken yanma hissi ile kendini gösterir. Sık idrara çıkma ve idrar yapmamış hissi, yaygın belirtiler arasındadır. Hastalık ilerlememiş ise antibiyotik ile kısa sürede tedavi edilebilir.
İdrarda bulunan kristaller, idrar yollarında ve böbrekte taş birikmesine neden olabilir. Bu taşlar, böbrekler de veya idrar yollarında tıkanabilir ya da hareket etmesine rağmen düşmeyebilir. Bu hem idrar akışını engeller hem de çok ciddi ağrılara neden olabilir. Öyle ki, böbrek taşı ağrısı günümüzdeki en şiddetli ağrılardan birisi olarak kabul edilmektedir. Taş eğer çok büyümüş ise kanalları tamamen tıkayabilir. Bu durumda cerrahi operasyon uygulanması gerekecektir. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde, uygun hastalarda ameliyatsız taş parçalama teknikleri de kullanılmaktadır. Bu yöntemlerde en çok ses dalgaları kullanılmaktadır.
Mesane kanseri, prostat kanseri, ağrılı mesane sendromu, idrarda kan görülmesi, prostat bezinin şişmesi ve cinsel aktivite sırasında erkeğin yeterince sertleşmemesi, en yaygın ürolojik hastalıklar arasında gösterilmektedir.
Üroloğa Ne Zaman Gitmeliyim?
Bazı semptomlar, acilen ürolog muayenesine girmenizi işaret edecektir. Aşağıda en yaygın ürolojik hastalık belirtilerini listeledik. Bunlardan ilk 3 tanesi sadece erkekler için geçerli olup diğerleri iki cins için de geçerlidir.
- Cinsel isteğin azalması.
- Testiste yumru hissedilmesi.
- Sertleşmeme sorunu.
- İdrarın zayıf çıkması.
- İdrar kaçırma.
- İdrar çıkarken yanma ve ağrı hissedilmesi.
- Bel bölgesine ağrı.
- Çok sık idrara çıkma.
- İdrarda kan görme.
Ürolog Nasıl Muayene Yapar?
Üroloji hekimi öncelikle hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi sahibi olur ve hastalığın teşhisi için ilk olarak fiziksel kontrolü yapar. Sonrasında görüntüleme testlerinden birkaç tanesini talep edebilir.
İdrar yolunun görüntülenmesi için sistoskop kullanılır. Enfeksiyon şüphesi söz konusu ise idrar ve kan testleri de talep edebilir. Mesane sorunları için sistogram, mesane içerisindeki basıncı ölçmek için ise ürodinamik testler talep edilebilir.
Kanser riski söz konusu ise ürolog, biyopsi talep edebilir.
Prostat muayenesinde ise kan testi, PSA testi ve ürometri testi talep edebilir. Doktor bunların öncesinde el ile muayene de yapacaktır. Muayene çok kısa sürer ve bu süreçte hastanın özeline saygı duyulur. Doktor eldiven ve kayganlaştırıcı kullanarak, makat bölgesine girerek prostat boyutunu ve prostatın yapısal özelliklerini kontrol eder. Bir diğer parmak ise rektum çeperini kontrol eder.
Ürolog Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?
Tıp fakültesini bitirip doktor olduktan sonra uzman olmak gerekir. Bunun için ülkemizde TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı yapılmaktadır. Buradan yeterli puanı alan kişiler, asistan doktor olarak 5 yıllık bir uzmanlık eğitimine başlar ve sınavı geçmesi halinde yardımcı uzman doktor sıfatını kazanır. 2 yıl sonra ise üroloji uzman doktoru olur.
Üroloji ile alakalı sormak istediğiniz soruları, aşağıdan bizlere şimdi iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak