Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? Uykusuzluk Sorununa Ne İyi Gelir?
Günümüzün en yaygın sorunlarından birisi uykusuzluktur. İnsanların elektronik hayata daha fazla entegre olması, stres düzeylerinin artması ve hareketsiz hayat yaşamaları, bu sorunun son yıllarda büyük bir ivme ile artmasına neden olmuştur. Uykusuzluk çok ciddi bir sorundur, bu sorunu yaşayan kişiler gündelik işlerini yapmakta zorlanırlar ve kendilerini sürekli yorgun hissederler.
Yeterli miktarda uyku alınamadığı zaman, beyin düzgün çalışmaz ve kişi doğru kararları veremez, konsantrasyon bozuklukları başlar. Elbette burada sorunun kronik olması önemlidir. Çok nadiren uykusuz kalan kişiler, bir sonraki uyku evresinde bunu telafi edebilirler. Önemli olan yattıktan sonra uykuya dalmak ve 7-8 saatlik kaliteli bir uyku çekmektir.
İyi bir gece uykusu, kişinin yaratıcılığını ve pratik zekasını da geliştirmektedir. Uykusuzluk günümüzde bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir ve bunun üzerine birçok tedavi yöntemi de geliştirilmiştir. Elbette bu tedaviler, mutlaka bir hekim kontrolünde yapılmalıdır. Kişinin bilinçsiz olarak uygulayacağı kulaktan doyma tedavi yöntemleri, bu sorunu daha da kötü duruma götürebilir veya başka sağlık sorunlarına yol açabilir.
Uyku Nedir? Neden Önemlidir?
Her insan ve hatta canlıların çok büyük bir bölümü, günlük düzenli olarak uyumaya ihtiyaç duyarlar. Uyku evresinde dış uyaranları algılama seviyemiz düşer ve bu sayede tüm organlarımız, kendisini dinlenmeye alır. Elbette beyin, akciğer, mide, bağırsak gibi organlar kendilerini asla tamamen kapayamaz. Hiçbir organ kendisini tamamen kapamaz fakat uyku sırasında, tıpkı bilgisayarların bekleme evresi gibi düşük enerjide çalışır.
Uykusuzluk Neden Olur?
Günümüzde yapılan araştırmalara göre uykusuzluk, en çok stres altındaki insanlarda görülmektedir. Aşağıda, bu soruna neden olan en yaygın risk faktörlerini listeleyelim.
- Stres.
- Depresyon.
- Anksiyete.
- Tıbbi sorunlar.
- Uyku bozuklukları.
- Travma.
- Endişe.
- Öfke.
- Keder.
- Kişilik bozuklukları.
Görüldüğü gibi uykusuzluk sorununun kaynağı aslında yine beyin ile bağlantılı ve ruhsal sorunlardır. Psikolojik olarak kişi adeta beynini dinlenme moduna çekememektedir. Sürekli bir endişe ve kaygı içerisinde olmak, beyni alarm durumuna düşürmekte ve ona bir tehlikenin olduğunu hissettirmektedir.
Yukarıdaki sorunlar nedeni ile 1 haftadan uzun süredir uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde tek sorununuz uykusuzluk değil, bağışıklık sisteminin çökmesi ile beraber yüzlerce farklı hastalığa yakalanma riski de doğmuş olacaktır.
Uykusuzluğun Doğal Tedavisi
Uykusuzluk için bazı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır fakat bunların mutlaka doktor gözetiminde kullanılması önemlidir. Doktor gözetiminde bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan, uyku hormonu olarak da bilinen melatonin hormonudur. Bu hormon, geceleri salgılanır ve bazı kişiler melatonin hormonu takviyesine ihtiyaç duyabilir. Doktor gözetiminde kullanılması kaydı ile uykusuzluk sorununu çözmesi açısından oldukça etkilidir.
Uyku sorununa iyi gelen minerallerin başında, birçok diğer vücut fonksiyonunda da kritik görevler alan Magnezyum bulunmaktadır. İnsan zihnini ve vücudunu sakinleştirme etkisi bulunan bu mineral, kişilerin uykuya dalmasını da kolay hale getirir. Melatonin hormonu ile birlikte alındığında çok daha etkili olmaktadır.
Tekrar söylemekte fayda görüyorum, iki takviye de asla doktor gözetimi olmadan kullanılmamalıdır.
Uykusuzluğa İyi Gelen Şeyler
Bitkisel çaylar, uykusuzluğa direkt olarak etki etmez fakat sizi rahatlatabilir. Özellikle stres içerisinde olan kişilerin rahatlamaya ihtiyacı vardır. Bir anlık rahatlama, sizi uykuya götürebilir.
Stres, hayatın en büyük hastalıklarından birisi haline gelmiştir. Uykusuzluk sorununu çözmek ve birçok hastalığın baş nedeni olan stresten kurtulmak için cesaretle adım atın. Yatağa yattığınız anda düşünceler beyninizi adeta tırmalıyorsa, stres sizi esir almış demektir. Bu yüzden uykusuzluk sorunu yaşıyor olmanız muhtemeldir. Bu durum sizin gün içinde de yorgun olmanızı ve daha çok stres içerisine girmenize neden olacaktır.
Stres ile başa çıkamıyor iseniz, bir uzman ile görüşme zamanı gelmiş demektir. Hiç vakit kaybetmeden, bu sorunu aşmak için adım atın.
Melatonin, sadece takviyeler ile alınmaz, vücut tarafından yoğun şekilde üretilir. Gün ışığından uzak durmayın, kapalı alanlarda yaşamayın. Evinizde perdeleriniz ve pencereleriniz açık olsun. Bu sayede vücudunuz, günün döngüsünü kavrar ve uyku hormonlarını en doğru zamanda salgılar. Havanın kararması ile beraber melatonin hormonu salgılanır ve uykunuz gelir. Bu an geldiğinde sakın direnmeyin veya telefonunuzla ya da bilgisayarınızla zaman öldürmeyin. Hemen uyuyarak, sabah erken saatlerde kalkmaya çalışın.
Hareketsiz insanlarda da uykusuzluk sorunu yaygın olarak görülmektedir. Fiziksel olarak aktif bir gün geçiren kişiler, çok daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşarlar. Günde 1 saatlik egzersiz yaparak, uykusuzluk sorununu aşma yönünde büyük bir adım atabilirsiniz.
Uyku Sorununa İyi Gelen Bitkiler
Yapılan araştırmalar veya halkın kendi arasında deneyimlediği bazı bitki türleri, uykusuzluk sorununa iyi gelmektedir. Bu bitkiler doğal yollardan zihni ve vücudu rahatlatması ile bilinmektedir. Elbette dozunu aşmadan ve doktorunuzun onayı ile kullanmanız gerektiğini de lütfen unutmayınız.
Manolya Bitkisi: Kabuğundan çay yapabilirsiniz. Uzak Doğu’da binlerce yıldır uygulanmaktadır. Sakinleştirici özelliği ile bilinmektedir. Uykuya dalma süresini kısaltması bir yana, kişinin derin bir uyku deneyimi yaşamasını da sağlamaktadır.
Papatya Çayı: Halkımız arasında en yaygın olarak içilen çaylardan birisidir. Sakinleştirici etkisi kanıtlanmıştır. Özellikle yatmadan hemen önce içmeniz, stres düzeyinizi de aşağıya çekecektir.
Yeşil Çay: İçeriğinde kafein olması nedeni ile uykudan 2 saat önce içilmesi önerilmektedir. Kafeinsiz olarak satılanlar ise yatmadan hemen önce de içilebilir. Çok değerli bir bitki olan çayın işlenmemiş hali olan yeşil çay, sakinleşmeye yardımcı olmaktadır.
Lavanta Çayı: İçiminin hafif ve çayının da tatlı olması, çok kişi tarafından tercih edilmesini sağlamaktadır. Sakinleştirici etkisinin yanı sıra, tüm kasların gevşemesine de yardımcı olur.
Nane Çayı: Yatmadan önce içilmesi halinde, uyku sorunu yaşayan kişilere iyi gelmektedir. Özellikle mide sorunu yaşayan kişilere de önerilir. Midenin asit seviyesini düşürür ve mide sorunu nedeni il uyuyamayan kişilere de yardımcı olur.
Lavanta Yağı: Bu yağı sadece koklamak bile kişiyi uyku haline sokmaktadır. Çok ağır ve kronik uykusuzluk sorunlarında işe yaramayabilir fakat uykudan hemen önce lavanta yağı koklamanın, daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşamanıza neden olacağından emin olabilirsiniz.
Tutku Çiçeği: Birçok uyku ilacının da etken maddesi olan bu çiçeğin tadı da güzeldir.
Kediotu Bitkisi: Bu bitkinin kökünün uyku sorunlarını çözdüğü, kanıtlanmıştır. Elbette sürekli kullanım için uygun değildir, aksi takdirde işe yaramayacaktır. Bu bitkinin takviyeleri de bulunmaktadır, ancak mutlaka doktor gözetiminde tüketilmelidir.
Uyuma Sorunu Yaşayanlara Öneriler
Uyku öncesinde yemek yemeyin. Vücut tam dinlenme saatlerine gelirken yemek yemeniz, sadece midenin değil birçok organın tekrardan yoğun çalışma altına girmesine neden olacaktır. Halbuki uyku, sadece beyni değil tüm organları dinlendiren bir evredir. Yatmadan önce bir şeyler yemek, uyuma sorunlarına yol açabilir. Uykuya hemen dalsanız dahi, yorgun uyanmanız söz konusu olacaktır.
Yatak odanızı serin tutun. Özellikle yaz aylarında sıcak bir yatak odasında uyumaya çalışmak işkence olacaktır. Yatak odasının ideal sıcaklığı, 22 derecedir. Nemli bölgelerde, 20 dereceye kadar da düşürülebilir. Yatak odası her zaman diğer odalardan 1-2 derece daha serin olmalıdır.
Kafein tüketimini sınırlandırın. Uykusuzluk sorunu çeken kişiler, gün içerisinde yorgun olacakları için kafein içeren kahve gibi içecekleri bol tüketebilirler. Bu durum, ertesi gün kendinizi daha da kötü hissetmenizi sağlayacak bir döngünün başlamasına neden olabilir. Yapılacak en büyük hata ise geç saatlerde çay ve kahve içilmesidir. Uyumadan en az 5 saat önce kafein alımı tamamen durdurulmalıdır.
Uykudan 2 saat önce birkaç badem tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre badem içerisinde bulunan uyku hormonlarının, insanların daha sağlıklı bir uyku çekmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Siz ne zamandır uyku sorunu yaşıyorsunuz? Bunu aşmak için bugüne kadar neler yaptınız?
Başlıklar
Cevap Bırak