Vitamin Eksikliği Nelere Sebep Olur?
Vitaminler, en başta büyüme ve hücre yenilenmesi için vücudumuzda aktif görev alırlar. Buna ek olarak vücuttaki enerji üretim faaliyetlerine de katılırlar. Neredeyse vücudumuzda olup biten tüm aksiyonlar içerisinde bulunan vitaminler, insan vücudunda sentezlenemeyen organik maddelerdir. Bu neden ile vitaminlerin, dışarıdan alınması zorunludur.
Vitamin Eksikliği
Vitaminler enerji içermezler fakat hücreler içerisindeki önemli biyokimyasal faaliyetlerde görev alırlar. Organik bir madde olan vitaminler, kendi aralarında yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Yağda eriyen vitaminler: A,D,E,K.
Suda eriyen vitaminler: B,C,H,P.
Vitamin eksikliği, meyve ve sebze tüketimi düşük olan kişilerde gözlemlenmektedir. Bazı durumlarda ise insanların vitamine olan ihtiyacı, normal seviyenin üzerine çıkmaktadır. Bağırsaklarında sorun olan, hamile, yeni ameliyat olan, ağır iş gören kişilerin vitamin alımı, normal insanlara göre daha çok olmalıdır. Aynı şekilde gelişme çağında olan çocukların da bol vitamin alması, gelişimleri açısından çok önemlidir.
Peki hangi vitaminin eksikliğinde, vücudumuzda ne gibi etkiler ortaya çıkar ve o vitaminler hangi besinlerde bulunur? Gelin yazımızın devamında bu bilgilere bir göz atalım.
Hangi Vitaminin Eksikliği, Hangi Hastalığa Neden Olur?
A Vitamini: Vitaminin eksikliğinde görme bozuklukları, cilt, tırnak ve saçlarda solukluk ortaya çıkacaktır. A vitamini en çok yeşil yapraklı sebzeler, portakal ve erikte bulunur. Havuç da bol miktarda A vitamini içermektedir.
B1 Vitamini: Eksikliğinde sinir hastalıkları ve cilt hastalıkları ortaya çıkabilir. B1 eksikliği olan kişilerde iştahsızlık ve halsizlik görülmesi normaldir. En çok karaciğer ve yumurta içerisinde yer almaktadır.
B2 Vitamini: Vitamin eksikliğinde ağız içi yaralar, sinir hastalıkları, cilt döküntüleri ve anemi görülebilir. Karaciğer, et ve tahıl ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır.
B3 Vitamini: En çok balıkta ve kuru yemişlerde bulunur. Vitaminin eksikliğinde cilt ve sinir hastalıkları ortaya çıkar ayrıca bağırsak faaliyetlerinde oluşacak aksaklıklar nedeni ile sindirim bozuklukları görülebilmektedir.
B5 Vitamini: Vücut için çok önemli bir vitamindir. Eksikliğinde kalp-damar sistemlerinden, enerji üretimine kadar onlarca farklı alanda sorunlar çıkabilir. B5 vitamini almayan kişilerde kas erimesi, iştahsızlık, uykusuzluk, stres, agresiflik, aşırı terleme veya hiç terlememe, kalp çarpıntıları, kas ağrıları, mide sorunları gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Baklagiller, yumurta, karaciğer ve birçok sebzede bulunmaktadır.
B6 Vitamini: Vücuttaki proteinlerin işlenme süreçlerinde rol almaktadır. Kaslar ile direkt ilişkili olmasından dolayı eksikliğinde kas ağrıları ve halsizlik ortaya çıkabilmektedir. Yine B2 vitamini gibi eksikliği, ağız içi yaralara ve anemiye sebep olabilmektedir. B6 vitamini en çok et ve tahıl ürünlerinde bulunmaktadır.
B12 Vitamini: Kırmızı et ve karaciğerde bol miktarda bulunur. DNA üretimi ve onarımı için hayati önem taşır. Vitaminin eksikliğinde anemi, sinir hastalıkları ve kontrol kayıplar görülebilmektedir.
C Vitamini: Turunçgiller, maydanoz ve kivi de bol miktarda bulunur. Birçok sebze ve patates içerisinde de yer almaktadır. Eksikliğinde enfeksiyon hastalıkları vücutta daha rahat ilerler, yaralar çok geç iyileşir ve cilt hastalıkları ortaya çıkar.
D Vitamini: En çok balık ve süt ürünlerinde bulunur. Sentezlenebilmesi için çok az da olsa güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle gelişim çağındaki çocukların evlere hapsedilmemesi çok önemlidir. Eksikliğinde çocuklarda kemik gelişim bozuklukları, yetişkinlerde ise yine bir kemik hastalığı olan osteomalazi görülebilmektedir.
E Vitamini: Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki virüs ve zararlı bakteriler ile savaşta kullanılır. Eksikliğinde anemi ortaya çıkabilir. Kuru yemişlerde ve bitkisel sıvı yağlarda bulunur.
K Vitamini: Kanın pıhtılaşmasını sağlar ve eksikliğinde, küçük yaralarda dahi kanamalar durmayabilir. Bağırsakta bulunan yararlı bakteriler tarafından kısmi olarak üretilir. En yeşil sebzelerde ve özellikle yeşil soğanda bulunur. Çay ve karaciğer içerisinde de K vitamini vardır fakat vitamini elde etmenin en verimli yolu yeşil sebzelerdir.
Vitamin Eksikliği Durumunda Neler Yapılır?
Yukarıdaki belirtilerin herhangi birinin sizde olduğunu düşünüyorsanız elbette doktorunuz ile iletişime geçmeniz en sağlıklı yol olacaktır. Dengeli bir beslenme süreci oluşturmak, tüm vitaminlerden gerektiği kadar almanızı sağlayacaktır.
Örneğin haftanın her günü farklı bir meyve tüketmek. Haftada 2 akşam baklagiller, 1 akşam kırmızı et, 1 akşam tavuk eti, 1 akşam balık eti ve 2 akşam da sebze yemeği yemeniz, tüm vitaminlerden gerektiği kadar almanızı sağlar. Aynı şekilde sofralarınızda bol yeşillikli salatalar, ev yapımı yoğurtlar ve yanında kola gibi gereksiz içecekler yerine, kuru meyvelerden yapılmış hoşaflar içerek bir çok hastalığı daha vücudunuzda ilk evresindeyken yok edebilirsiniz.
Özellikle D vitamini için de vücudunuzun her gün yeterli miktarda güneş aldığından emin olmalı. Diğer tüm vitaminlerin en verimli şekilde emilebilmesi adına da hareketli bir yaşam benimsemeniz gerektiğini unutmayın.
Vitamin eksikliği ve buna bağlı rahatsızlıklarınız olması durumunda, doktorunuz süreci hızlandırmak adına eczanelerden kapsül vitaminleri de sizlere reçete edebilecektir.
Vitaminler ve vitamine eksiklikleri ile alakalı yorumlarınızı hiç çekinmeden aşağıdan bize gönderebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak