Liposuction Nasıl Yapılıyor? Yağ Aldırma Yorumları ve Riskleri
Liposuction, diyet ve egzersizler ile kilo daha doğrusu yağ yakamayan kişilere yapılan bir işlemdir. Buradaki hedef, yağ birikimi olan bölgeleri parçalayıp, vücuttan almaktır. Liposuction, bir cerrahi operasyondur. Yağlar parçalandıktan sonra vakum tekniği ile vücuttan çıkarılır. Günümüzde yağ aldırma operasyonları genel olarak kalça, karın, kol, uyluk ve boyun bölgelerine uygulanmaktadır.
Aşırı yağ birikintileri ortadan kaldırılır ve vücudun kötü görünen bölümlerine hoş bir görüntü kazandırılmaya çalışılır. Yağın miktarına ve kişinin tıbbi durumuna göre, lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyatlar genelde sorunsuz geçer fakat bunu için ameliyat öncesinde kişinin cerrahi operasyona uygun olduğu doktorlar tarafından onaylanmalıdır.
Elbette her cerrahi operasyonda olduğu gibi, Liposuction yönteminde de riskler bulunmaktadır. Bunların ilk sırasında kanama görülmektedir. Ameliyat kararı gerekirse birkaç doktor tarafından onaylanmalıdır.
Liposuction Nedir?
Liposuction, bölgesel olarak biriken yağların parçalanması ve daha sonra vakum yöntemi ile vücuttan dışarıya atılmasını kapsayan cerrahi bir operasyondur. Bu sayede vücut hatları daha şekillenir ve dışarıdan güzel görünür.
Liposuction, elbette her sene kendini geliştiren bir tekniktir. Erkekler tarafından da kısmi bir talep olsa da, %95 kadınlar tarafından talep gören bir tekniktir. Erkeklerde genelde tıbbi gereksinimler nedeni ile uygulansa da, kadınlarda estetik kaygılar nedeni ile yapılmaktadır.
Zayıflama daha doğrusu yağ kaybı sonrasında da, vücut hatlarını şekillendirecek operasyonlar yapılması gerekebilir. Liposuction ile beraber günümüzde Liposhaping yöntemi de uygulanarak, yağ dokusunun alındığı yerler şekillendirilmektedir.
Yağ Neden Aldırılır?
Liposuction, genellikle hamilelik veya dengesiz beslenme sonucunda kilo alan kişiler tarafından, yağ kaybı amacı ile talep edilmektedir. Aşırı yağlanma, birçok insanın sosyal hayatını olumsuz etkilemekte ve hatta ruhsal sorunlara dahi yol açabilmektedir. Beğenilme kaygısı, kadınlarda daha ağır bastığı için en çok kadınlar üzerinde uygulanan bir yöntemdir.
Erkeklerde en çok meme bölgesine uygulanır. Meme büyümesi, aynı şekilde erkeklerde de ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
Liposuction, ameliyat öncesinde belirlenmiş bölgelerin yağ oranını azaltır. Kişi ameliyat sonrasında eğer beslenme düzenine dikkat eder ve spor yaparsa, alınan yağların yerine tekrardan yağ gelmez. Liposuction, bir kilo verme yöntemi değildir, sadece yağ alımı ile estetik görüntüye kavuşma yöntemidir. Operasyon sonrasında bariz bir kilo kaybı söz konusu olmaz.
Liposuction, estetik kaygılar için uygulanmaktadır. Çok nadiren de tıbbi gereksinimler için uygulanır. Aşırı kilolu kişilere uygulanabilecek bir teknik değildir. Cilt yüzeyinde sorunlara yol açan selülit gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılamaz. Deri çatlaklarını yok edemez, bunun için gerdirme ameliyatının yapılması gerekir.
Liposuction, sadece yağ alımına yarar ve bu sayede, yağ nedeni ile şekilsiz duran fiziğin daha güzel görünmesini sağlar.
Kimler Yağ Aldırma İşlemini Yaptırabilir?
Liposuction yaptıracak kişinin elastik bir cilde sahip olması şarttır. Sigara kullanan kişilere yapılması önerilmez. Ayrıca kişinin, ideal kilosundan çok uzak olması da kabul edilemez.
Örneğin 1.60 boyunda olan bir kadının, 75 kilodan fazla olması durumunda yağ aldırma yapılamayabilir. Liposuction yapılacak hastaların çoğunda karın boşluğunda oluşan ve çok zor yok olan inatçı yağlar bulunur. Bu yağlar, diyet ile gidebilir fakat büyük emek, zaman ve fedakarlıkla gidebilen, çok inatçı yağlardır.
Sarkık ve selülitli ciltlere de yağ aldırma yapılmaz zira operasyon sonrasında çok daha kötü görüntülere neden olabilir. Cilt tonu iyi olan ve elastik olan kişilerde, operasyon yapıldığı dahi belli olmaz ve cilt gayet esnek görünür. Bu nedenle bu teknik, normal kilolu insanlarda çok daha başarılı olmaktadır.
Liposuction Nasıl Yapılır?
Operasyon öncesinde cerrah veya cerrahlar, yağ alınacak bölgeleri belirleyip onları kalemler ile işaretlerler. Hastanın fotoğrafları, operasyon sonrasında karşılaştırmak amacı ile kayıt edilir.
Hastaya genel veya lokal anestezi uygulandıktan sonra bölgeye ağrıyı hafifletecek ve kan damarlarını daraltacak bir sıvı enjekte edilir. Bu sıvı, aynı zamanda cildi de sertleştirmektedir.
Sonrasında cilde küçük bir kesi atılır ve vakum makinesi yerleştirilir. Yağın parçalanması için cerrah vakum borusunu sürekli ileri ve geri hareket ettirir.
Enjekte edilen sıvı, operasyon sonrasında kendiliğinden boşalır.
İşlem bittikten sonra dikiş atılır ve operasyon bölgesi bandaj ile sıkıca sarılır.
Tüm operasyon steril ve modern sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır, aksi takdirde enfeksiyon kapılması muhtemeldir.
Nadir de olsa bazı durumlarda ve özellikle genel anestezi yapılması halinde, hastanede 1 gece konaklama söz konusu olabilir.
Günümüzde lazer yöntemi ile de yağ aldırma yapılmaktadır. Belirli bir dalga boyunda gönderilen lazer ışınları, yağları macun kıvamına getirmekte ve alınmasını kolaylaştırmaktadır. Bu sayede yağ alımı daha kontrollü olmakta, kanama olmamakta, dikiş gerekmemekte, iyileşme süreci kısalmakta ve kişinin sosyal hayata daha hızlı adapte olması sağlanmaktadır.
Bir başka Liposuction yöntemi de ses dalgaları ile yapılan Ultrasonik Liposuction tekniğidir. Burada yine sıvı çözelti enjekte edilir ve daha sonra cilt altına ses dalgaları yayan bir metal çubuk sokulur. Bu sayede yağlar parçalanır ve sıvı haline gelirler.
Bu yöntemin avantajları arasında çöküntünün daha az olması, işlem sonrasında cildin daha hızlı toparlanması, vücut hattının doğal şekillenmesi, geniş ve derin seviyedeki yağlara yapılabilmesi gibi maddeler bulunmaktadır. Yöntemin olumsuz yanı ise ciltte veya dokularda yanık oluşturabilme ihtimalidir. Nadir görülür fakat bir risktir.
Liposuction Operasyonu Sonrası
Liposuction sonrasında iyileşme ve bakım süreci, kişiye göre değişmektedir. Özellikle alınan yağ miktarı yüksekse, iyileşmede ona göre uzun sürebilmektedir. Genellikle Liposuction yaptıran kişiler, birkaç gün sonra işlerine dönebilirler fakat ağır fiziksel hareketleri yapamazlar. Egzersizlere veya yoğun fiziksel hareketlere başlamak için 1 ay geçmesi gerekecektir.
Doktorun tün talimatlarına uymanız gerekir. Özellikle bu süreçte, alkol ve sigaradan uzak durmak çok önemlidir. Olabildiğince dinlenmeli ve varsa doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
İşlemin sonuçları ise hemen belli olmaz. İşlemin başarılı olup olmadığını anlamak 2 aydan 6 aya kadar sürebilir. İşlem sonrasında daha sağlıklı beslenir ve spor yaparsanız, Liposuction sonuçlarının ömür boyu kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Şunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Yağ aldırma işlemi kişiye kilo verdirmez veya operasyon sonrasında tekrardan yağ oluşumunu engellemez. İşlem sonrasında kilonuza dikkat etmezseniz, aynı yerde veya bambaşka bir yerde yeni yağ birikintileri ortaya çıkabilir. Yağ aldırma operasyonuna mecbur kalmış olmanız, zaten vücudunuzun yağ yapan bir karaktere sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, güzel bir diyet ile daha sağlıklı bir hayatın peşinden gitmenizi öneririz.
Kepekli tahıllar, az yağlı besinler, balık, sebzeler ve meyveler, her daim öncelikli olmalı.
İyileşme sürecinde ilgili bölgede morluklar ve şişlikler olabilir. İlk 2 ayda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Operasyon sonrasında yara izleri kalabilir fakat bunlar genelde kalıcı olmaz.
Tedavi edilen bölgedeki damarlar iltihap kapabilir, kesik yaralardan sıvı gelebilir veya ayak bileklerinde şişkinlikler görülebilir. Bu gibi durumlarda telaşa kapılmadan, doktorunuz ile iletişime geçiniz. Ameliyat sonrasında bu belirtileri azaltmak adına korse kullanabilirsiniz. Nasıl kullanacağınız konusunda doktorunuz mutlaka bilgi verecektir.
Liposuction ile Ne Kadar Yağ Alınabilir?
Liposuction sürecinde ne kadar yağ alınacağını elbette kişinin durumu belirleyecektir fakat günümüzde ortalama olarak 2 ile 5 litre arasında yağ sıvısı çekilmektedir.
Operasyonlar genelde 1 ile 3 saat arasında sürmektedir.
Yağ Almak Tehlikeli Midir?
Liposuction, tehlikeli bir operasyon değildir. Kendisi tehlikeli olmasa da yine de bir cerrahi operasyondur ve riskleri bulunmaktadır. Bunlar genelde aşırı kanama veya hastanın anestezi maddesine verdiği alerjik reaksiyonlardır. Nadir de olsa cilt enfeksiyonları görülebilir. Cilt enfeksiyonları önemsenmelidir zira ölümle sonuçlanabilir.
Liposuction Riskleri Nelerdir?
Liposuction, en çok işinin ehli bir cerraha yaptırılmadığı zaman riskli olabilir. Bu durumda komplikasyon yaşanma riski yüksektir.
Liposuction risklerini aşağıda listeleyelim.
- Deri enfeksiyonları görülebilir.
- İlgili bölgede, geçici veya kalıcı uyuşukluk hissi ortaya çıkabilir.
- Sinir tahrişi.
- Derinin altında içi kan dolu şişlik oluşabilir. Boşaltılması gerekir.
- Çok derin de olsa, cerrahın dikkatsizliği sonucunda vakum hortumu organlara zarar verebilir. Bu durumda acil müdahale gerekebilir.
- Parçalanan yağ damarlar, kan damarları vesilesi ile beyne gidip ortayı tıkayabilir. Acil müdahale edilmesi gerekir.
- Böbrek ve kalp sorunları ortaya çıkabilir.
- Hasta çok yavaş iyileşebilir.
- Sıvı kaybı nedeni ile hasta şoka girebilir.
- Akciğer damarları tıkanabilir.
- Vücuda enjekte edilen sıvı, akciğerlere gidebilir.
- Hasar gören damarlardan çıkan kan, deri altında toplanabilir.
Yağ Aldırma Sonrasında İz Kalır Mı?
Liposuction sonrasında küçük de olsa izler kalabilir. Vücuda giren alet, çok ince olduğu için izler de küçüktür. İzlerin sayısı ise operasyon şekline göre değişebilir. Bazı kişilerde ise hiç iz kalmaz. Bu birazda kişinin cilt kalitesine bağlı olarak değişmektedir.
Liposuction Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
- Kalça
- Karın bölgesi
- Göbek çıkıntısı
- Bel bölgesi
- Belin yan kısımları
- Kolların üst ve alt kısımları
- Sırt
- Dizin iç bölgesi
- Sütyen askısı alanı
- Erkeklerde iri memeler
- Gerdan kısmı
- Boyun arkası
- Yanaklar
- Bacaklar ve bilekler
Liposuction tek başına uygulanabildiği gibi farklı germe ve küçültme operasyonları ile de yapılabilmektedir.
Kadınlarda Yağ Aldırma
Liposuction, yağ birikimi olan vücudun hemen hemen her bölgesinde uygulanabilmektedir. Birçok yağ kaynaklı kronik sorunda da tedavi olarak kullanılabilmektedir. Kadınlarda bilinenin aksine selülit tedavisi için Liposuction uygulanmaz. Uygulansa dahi sadece bacaklarda incelmeye neden olur, ciltteki izleri gidermez.
Erkeklerde Yağ Aldırma
Erkeklerde ise genelde genişlemiş memelere veya tıbbi sorunlara göre Liposuction uygulanır. Günümüzde bakımlı erkeklerin sayısı giderek artmakta ve Liposuction tekniğine talep de aynı şekilde yükselmektedir. Fakat erkeklerin kas yapısı, bu teknik için uygun değildir. En azından şimdilik, meme bölgesi veya tıbbi bir zorunluluk haricinde erkeklerde yağ aldırma önerilmemektedir.
Liposuction Hangi Doktor Tarafından Yapılır?
Günümüzde bu operasyon en çok estetik cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Buna ek olarak, bu alanda tecrübeli bir genel cerrah tarafından da operasyon yapılabilmektedir.
Liposuction kan akışı ile ilgili sorun yaşayanlar, kalp ve şeker hastası olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere yapılmamalıdır.
Liposuction Fiyatı Ne Kadar?
Liposuction fiyatları elbette işlemi yapacak olan cerrahın tecrübesine ve operasyonun çapına göre değişmektedir. Günümüzde ortalama maliyet ise 2.500 lira ile 20 bin lira arasında değişmektedir.
Tıbbi gerekçeler ile devlet hastanesinde de uygulanabilmektedir, bu sayede hiç para ödemenize gerek kalmayacaktır.
Yağ Aldıracak Kişilere Öneriler
- Sadece estetik kaygılar ile yağ aldırmayı düşünüyorsanız, acele etmeyin. Bunun üzerinde gerçekten düşünün. Öncesinde mutlaka egzersiz ve diyet programları ile yağ yakmaya çalışın. Bu süreçte uzman bir diyetisyen ve spor hocası ile görüşerek, bölgesel zayıflama adına çaba gösterin. Yağ aldırma, basit gibi görünse de nihayetinde bir cerrahi operasyondur ve riskleri vardır. Her zaman için son çareniz olmalıdır.
- Operasyon için mutlaka iyi bir sağlık kurumu ve cerrahı tercih edin. Gerekirse bütçenizi zorlayın fakat içiniz rahat olsun.
- Öncesinde cerrah ile yüz yüze görüşün ve tüm süreç hakkında detaylı bilgi alın. Riskler, başarı oranı ve operasyon ücretini not alın.
- Ameliyat öncesinde ve sonrasında, hekim tarafından verilen tüm talimatlara eksiksiz uyun. Bu sayede daha hızlı iyileşeceğinizi unutmayın.
- Operasyona yalnız gelmeyin, operasyon sonrasında hastanede kalmanız da gerekebilir. Ayrıca operasyon sonrasında araç kullanamaz veya ulaşım araçlarına binemeyebilirsiniz. Yanınızda mutlaka güvendiğiniz biri refakatçi olmalıdır.
- Eve gitseniz de, birkaç gün sıkı dinlenmeniz gerekecektir. Bunun için de mutlaka sizinle ilgilenecek birisinden, bunu rica edin.
- Yağ alımı, olabildiğince az olmalıdır. Israrınız ile cerrah, fazla yağ alabilir fakat bu da çöküntülere neden olabilir. Bu nedenle, gereksiz olabilecek tüm yağ aldırma işlemlerinden kaçının.
Liposuction hakkında söyleyeceklerimiz bu kadar. Siz hangi bölgenizden yağ aldırmayı düşünüyorsunuz? Liposuction yaptırmaya sizi iten sebep nedir?
Liposuction hakkındaki tüm yorumlarınızı aşağıdan bizimle paylaşabilirsiniz.
Başlıklar
- 1 Liposuction Nedir?
- 2 Yağ Neden Aldırılır?
- 3 Kimler Yağ Aldırma İşlemini Yaptırabilir?
- 4 Liposuction Nasıl Yapılır?
- 5 Liposuction Operasyonu Sonrası
- 6 Liposuction ile Ne Kadar Yağ Alınabilir?
- 7 Yağ Almak Tehlikeli Midir?
- 8 Liposuction Riskleri Nelerdir?
- 9 Yağ Aldırma Sonrasında İz Kalır Mı?
- 10 Liposuction Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
- 11 Kadınlarda Yağ Aldırma
- 12 Erkeklerde Yağ Aldırma
- 13 Liposuction Hangi Doktor Tarafından Yapılır?
- 14 Liposuction Fiyatı Ne Kadar?
- 15 Yağ Aldıracak Kişilere Öneriler
Cevap Bırak