Yemekten Sonra Neden Burun Akar?
Yemekten sonra burun akıntısı olması genellikle baharatlı yiyecekler yemeyle ilişkilidir. Ancak yemek yerken burnunuzun akmasının birçok neden vardır. Bazılarının yiyecek türüyle ilgisi yoktur, bunun yerine diğer belirtiler takip edilmelidir.
Burun akıntısı için tıbbi terim rinittir. Bir kişinin burnu yedikten sonra akabilir, çünkü alerjik rinit adı verilen gıda alerjisi olabilir. Kişinin burnu, gıda alerjisi olmadan akarsa, buna alerjik olmayan rinit olan gustatuar rinit denir.
Belirtileri
Kişi belirli bir yiyecek yedikten sonra veya bazı durumlarda herhangi bir yiyecek yedikten sonra burun akıntısı ve diğer belirtileri yaşayabilir.
Burun akıntısı ile birlikte aşağıdaki belirtilerde görülebilir:
- Burun tıkanıklığı, tıkanıklık hissi
- Postnazal damla veya boğazın arkasındaki aşırı mukus
- Hapşırma
- Öksürme
Bazı insanlar yedikleri yiyecekler, gıda alerjisi, mevsimsel alerjiler ve diğer nedenlerden dolayı burun akıntısı yaşayabilir. Bir kişinin yedikten sonra burun akıntısı görmesinin olası nedenlerinin bir listesi için okumaya devam edin.
Gustatory rinit
Kişinin burnu başka herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi olmadan yedikten sonra aktığında, bu gustatory rinit olarak adlandırılır.
Gustatory rinit, birçok insanı sıcak veya baharatlı yiyecekler yedikten sonra etkiler. Kişi bu yiyecekleri yediğinde, trigeminal duyu siniri adı verilen bir sinir uyarılır ve bu da burnun akmasına neden olur.
Kişinin alerjisini tetikleyici gıdalardan kaçınarak tatlandırıcı riniti önleyebilir. Kişilerin burunları herhangi bir yiyecek yedikten sonra akarsa, belirtilerini yönetmek için bazı ilaçlar alabilirler.
Alerjik Rinit
Genel olarak çevresel bir tetikleyici olan toz akarları, polen veya evcil hayvan kepeği gibi belirtileri tetikleyebilir. Bazı insanlar belirli yiyecek türlerine karşı bu tür alerjik reaksiyonlara sahip olabilir.
Alerjik rinit aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
- Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı
- Kaşıntılı gözler, ağız, boğaz veya cilt
- Kuru gözler
- Sulanan gözler
- Hapşırma
- Yorgunluk
Yiyecek Alerjisi
Gıda alerjileri tipik olarak burun akıntısına neden olmasa da, burun tıkanıklığına ve belirli bir yiyeceği yedikten 2 saat sonra ortaya çıkan diğer belirtilere neden olabilirler. Şiddetli gıda alerjileri tıbbi bir acil durumdur.
Gıda alerjisi belirtileri hafif ile şiddetli arasında değişebilir ve şunları içerebilir:
- Burun tıkanıklığı
- Hırıltılı solunum, öksürük veya nefes darlığı
- Boğaz sıkılaştırma veya ahlaksız, boğuk bir ses
- Kurdeşen
- Kaşınan cilt
- Ağızda karıncalanma veya kaşıntı hissi
- Dudaklar, yüz, dil ve boğaz dahil yüz şişmesi
- Vücut şişmesi
- Baş dönmesi
Ağır vakalarda, bir gıda alerjisi, hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon olan anafilaksiye neden olabilir .
Yaygın gıda alerjisi tetikleyicileri şunlardır:
- Kabuklu deniz ürünleri ve diğer balıklar
- Fıstık ve fındık
- Yumurtalar
- Süt ürünleri
- Buğday
- Soya
Vazomotor rinit
İdiyopatik rinit olarak da adlandırılan vazomotor rinit, bir alerjen tarafından tetiklenmeyen, ancak burun zarının şişmesine neden olan bazı çevresel ve fiziksel değişikliklerle tetiklenen bir burun akıntısı türüdür.
Vazomotor rinit tetikleyicileri şunlardır:
- Parfüm, sigara dumanı ve mürekkep gibi kokular
- Sıcaklık, nem ve hava basıncı gibi hava değişiklikleri
- Hormonal değişiklikler
- Parlak ışıklar
- Duygulardaki değişiklikler
- Alkol ve baharatlı yiyecekler
Burun akıntısının yanı sıra vazomotor riniti olanlar aşağıdakiler belirtilerle karşılaşabilir:
- Tıkanıklık
- Hapşırma
- Postnazal damla
- Baş ağrıları
- Yüzde baskı hissi
- Öksürme
Kişi burun akıntısının nedeni bir gıda alerjisi veya alerjik rinit olduğundan şüphelenirse, doktor aşağıdaki testleri yapabilir:
- Döküntü testi olarak da adlandırılan bir deri prick testi, cilt reaksiyonunu görmek için bir alerjene batırıldığı bir test.
- Deri reaksiyonunu kontrol etmek için cilde bir alerjen enjekte edildiği intradermal bir test.
- Bir kişinin kanını spesifik alerjenlerle ilişkili antikorlar açısından kontrol eden RAST veya ELISA gibi bir kan testi.
Kişinin belirtilerinin nedeninin alerjik olmadığı bulunursa, bir kişi tatlandırıcı rinit veya vazomotor rinit olabilir.
Tedavi
Rinit tedavisi, durumun tetikleyicisi ve eşlik eden diğer tıbbi durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.
Kişi, alerjik olduğu spesifik tetikleyicileri önleyerek alerjik rinit belirtileri önleyebilir. Doktor cilt veya kan testleri yaparak kişinin hangi maddelere alerjisi olduğunu bulmaya yardımcı olabilir.
İnsanlar hem alerjik hem de alerjik olmayan riniti aşağıdaki şekillerde tedavi edebilir:
- Dekonjestanlar: Dekonjestan ilaç tıkalı bir burnun belirtilerini azaltabilir. Alerjik reaksiyonlara ve sinüzite yardımcı olabilir.
- Antihistaminikler: En yaygın alerjik reaksiyonlara yönelik tedavi olan antihistaminikler, tablet, burun spreyleri, göz damlaları, merhemler.
- Dekonjestanlar veya kortikosteroidler içeren burun spreyleri, burun akıntısı ve sinüsle ilgili diğer problemleri hafifletmek için de yararlı olabilir.
- İmmünoterapi: Doktor kişinin alerjene karşı duyarsızlaştırıldığı ciddi alerjiler için immünoterapi önerebilir.
Dekonjestanlar herkes için önerilmez. Kişi hamileyse veya aşağıdaki durumlardan birine sahipse bu ilaçları almadan önce doktorlarına danışmalıdır:
- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalığı
- Glakom
- Hipertiroidi
Bir kişinin ciddi alerjileri varsa, acil kullanım için bir epinefrin taşıması gerekebilir.
Aklınızda Bulunsun
Kişinin yemek yerken burun akıntısı yaşamasının birçok nedeni vardır. Bazı nedenler alerjik reaksiyonlardır, diğerleri ise alerjiyle alakasızdır.
Kişi, özellikle çevresel veya gıda alerjisi oluyorsa, nedeni belirlemeye yardımcı olması için alerji uzmanı gibi bir sağlık uzmanına danışmalıdır.
Rinit tedavisi için reçetesiz satılan ve reçeteli birçok ilaç mevcuttur. Şiddetli bir alerjinin olduğunda özellikle alerji ciddi bir reaksiyona neden olursa alerjiyi tetikleyenlerden kaçınmak için dikkat gösterilmelidir.
Cevap Bırak