Yeni Askerlik Sistemi Nedir?
Yeni Askerlik Sistemi Nedir?
FETÖ ile mücadele sonrasında, askeriyede özellikle kurmaylık sisteminin kaldırılması gibi önemli değişiklikler yapıldı. Bedelli ile askerliğin de açıklanması ve sürekli hale getirilmesi ile beraber, Türk Silahlı Kuvvetleri birkaç radikal değişikliğe gitti.
Artık askere giden her er, erbaş, yedek subay eğer isterse ve komutanları tarafından uygun görülürse, askerliği meslek olarak seçebilecek. Askeri okulların kapanması ile beraber ihtiyaç duyulan personel ihtiyacı da, böylece karşılanmış olacak.
Bedelli Askerliğin Güncel Fiyatı
Bedelli askerliğin fiyatı artık bir formüle göre belirlenecek. 40 bin gösterge x memur maaşı katsayısı x 6. Bu formüle göre her sene bedelli askerlik ücreti de yeniden belirlenmiş olacak. Fahiş bir artış olmayacağını söyleyebiliriz, özetle memur maaşı ne kadar yükselirse, bedelli askerlik ücreti de aradaki farkın 6 katı kadar yükselmiş olacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Uzman Erbaş Olmak
Bundan böyle lise ve altında eğitime sahip olan ve askere gelen gençler, 1 ay acemilik ve 5 ay usta birliğinde askerlik yapacak. Bu dönem boyunca askerlere sadece harçlık verilecek. Bu süre sonrasında genç, terhis olabilecek veya isterse askeriyede kalma talebinde bulunacak. Kalma talebi olan asker, 6 ay boyunca maaşa bağlanarak denenecek. 6 ay sonunda istek devam eder ve komutanlar da uygun görürse, kişi uzman erbaş olarak TSK personeli haline gelecek.
Yeni Sisteme Göre Nasıl Astsubay Olunur?
Askere yedek astsubay olarak gelen meslek yüksek okulu mezunu kişiler, 2 ay acemilik eğitimi alacak. Bu süre boyunca askerlere sadece harçlık verilecek ve 10 ay görev yapacakları kıt’aya gönderilecekler. Burada 10 ay maaşlı eğitim alacaklar. Devam etmek isteyen yedek astsubaylar, Astsubay olarak TSK personeli olacaklar. Elbette yine komutanların uygun görüşü ile beraber.
Yeni Askerlik Sistemine Göre Subay Olmak
Yukarıda anlattığımız Astsubay sisteminin tamamen aynısı. Burada tek fark ise kişinin lisans veya daha üstü mezuniyete sahip olmasıdır. Bu sayede kişi, askere yedek subay olarak gelecek ve aynı süredeki eğitimler sonrasında, isterse ve komutanları uygun görürse, meslek hayatına TSK subayı olarak devam edecek.
Uzman Erbaş’tan Astsubaylığa ve Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş
Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki makam geçişleri, diplomaya göre yapılmaktadır. Örneğin Astsubay olan bir asker, Subay olmak isterse Lisans eğitimlerini tamamlamalıdır. Geçiş için TSK dönem dönem sınavlar açmakta ve askerlere geçiş imkanı sağlamaktadır.
TSK, tüm kadrolu personeline maaş, lojman, sağlık hizmetleri ve sosyal güvence sunmaktadır.
Başlıklar
Cevap Bırak