Yığılca Gezilecek Yerler
Düzce ilinin bir ilçesi olan Yığılca, Düzce il merkezi ve Kaynaşlı ilçesine ek olarak Zonguldak ve Bolu illeri ile de komşudur. Şehir merkezine 40 dakika uzaklıkta olan Yığılca, İstanbul ve Ankara’nın tam ortasında bulunmaktadır. Türkiye’nin iki büyük nüfus deposuna da sadece 250’şer kilometre uzaklıktadır.
Deniz seviyesinden yüksekliği 300 metre civarında olan Yığılca, çok engebeli bir alanda kurulmuştur ve bu nedenle tarım yapılmaya müsait değildir. Topraklarının büyük bölümü ormanlık alanlar ile kaplanmıştır.
İlçede Batı Karadeniz iklimi hakim olup akarsu yönünden çok zengin bir tabiata sahiptir. Melen Çayı, Karadere, Aksu Deresi, Hacı Deresi, Karakaş Deresi, Naşlar Deresi, İğneler Deresi, İncirli Deresi ve Mahya Deresi bilinen en önemli su kaynaklarıdır.
Hasanlar Barajı da Yığılca ilçesinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Kurulduğu günden bu yana göç veren Yığılca ilçesinin nüfusu, son sayımlara göre 15 bin civarındadır. İlçenin nüfusunun %75’i kırsal alanlarda yaşamaktadır. Nüfusun az olmasının büyük sebeplerinden birisi de, ilçenin tarım arazilerinin verimsiz olmasıdır.
İlçede en çok meyve ekimi yapılmaktadır. En çok üretilen tarım ürünleri arasında ise buğday, arpa, mısır ve fındık bulunmaktadır. Dağlık ve ormanlık alanlar, hayvancılık için verimlidir ve bölgedeki büyükbaş ve küçükbaş üretimi yüksektir.
Yığılca, yüz ölçümü açısından Düzce’nin en büyük ilçesi olarak bilinmektedir.
Yığılca Gezi Rehberi
İlçe hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra bu küçük ve engebeli ilçenin görülmeye değer yerlerini listeleyelim.
Hasan Baraj Gölü
Yığılca ilçesinde bulunan Hasan Baraj Gölü, oldukça büyüktür ve insan gözü ile tamamını tek noktadan görebilmek mümkün değildir. Saklı bir cenneti andıran göl ve çevresinde, geniş mesire alanları bulunmaktadır. Düzce halkı ve çevre illerden gelen turistler, burada gün boyu piknik yapabilmekte ve hatta dileyenler çadırlar ile kamp dahi yapabilmektedir. Gölün çevresindeki bitki örtüsü çok zengindir ve bu da konuklara görsel bir ziyafet sunmaktadır.
Baraj gölünde olta balıkçılığına müsait çok fazla alan bulunmaktadır. Gölde kano, yelken yarışları, kürek sporları ve su bisikleti gibi çeşitli su sporlarını yapmak mümkündür. Türkiye’deki en güzel baraj göllerinden birisi olan Hasan Baraj Gölü, Yığılca ilçesindeki diğer önemli mekanlara da yakın olması nedeni ile mutlaka gezilip görülmesi gereken bir alandır.
Programınız müsait oluyorsa, Mayıs, Haziran, Eylül aylarının birisinde, Hasan Baraj Gölü’ne hafta içi bir günde gelmenizi öneriyorum. Hafta sonları oldukça kalabalık olan göl ve çevresi, hafta içlerinde çok daha sakin ve daha güzel görünmektedir. Göle giriş için hiçbir ücret ödemenize gerek yok ve aracı ile gelen turistler için uygun ve güvenli park alanları bulunmaktadır.
Sarıkaya Mağarası
Yığılca ilçesinin en önemli turistik değerlerinden birisi olan Sarıkaya Mağarası, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Sarıkaya Köyü sınırları içerisinde yer alır. Köy merkezine geldikten sonra 30 dakikalık bir yürüyüş ile mağara alanına ulaşmak mümkündür.
Palaosen döneminden günümüze kadar gelen mağara, yarı aktif fosil bir mağaradır. Birinci derece sit alanı olarak tescillenmiş olan Sarıkaya Mağarası, aynı zamanda Batı Karadeniz’in en büyük mağarasıdır. Mağaranın toplam uzunluğu 700 metreden daha fazladır. Ana bölüm ise 500 metre uzunluğundadır. Mağaranın genişliği 80 metre, tavan yüksekliği ortalama 30 metre ve boyu 75 metredir. Fosil ve damlataş şekilleri çok ilgi çekicidir.
Mağaranın ortasında Aksu Çayı’ndan gelen bir derenin oluşturduğu sevimli bir şelale bulunmaktadır. Küçük bir kanyon ve vadi de mevcuttur. Mağara içinden geçen sular, Melen Çayı’na boşalmaktadır.
Saklıkent Şelalesi
İl merkezine 1 saatlik uzaklıkta bulunan Saklıkent Şelalesi, Yığılca ilçesinin Yağcılar Köyü’nde yer almaktadır. Adı gibi adeta saklı bir cennet olan bu doğal turizm bölgesi, henüz çok yeni keşfedildiği için çevre düzenlemeleri tamamlanmamıştır.
Buna rağmen belediye tarafından çevrelenmiş mesire ve piknik alanları bulunmaktadır. Aileniz ve arkadaş gruplarınız ile beraber şelale manzarasını izleyerek gün boyu burada piknik yapabilirsiniz. Maceracı ruha sahipseniz, uygun bir alan bulup kamp yapmanız da mümkün. Çevrede kamp için hiçbir altyapı olmadığını da unutmayın. Şelale bölgesi, Yığılca ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Yoğunpelit Mengen Şelaleleri
Yığılca, Düzce şehrinin şelale turizmi en gelişmiş ilçelerinden bir tanesidir. Bölgenin engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olması da, şelalelerin sayısını yüksek kılmıştır. İlçenin Yoğunpelit Köyü sınırları içerisinde olan şelale, Yığılca ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktadır. Düzce’den ulaşım ise en az 1 saat sürmektedir.
Şelaleye ek olarak Yoğunpelit Köyü de mutlaka gezilip görülmesi gereken merkezler arasındadır. Her şeyin doğal olarak yetiştiği Yoğunpelit Köyü, eko-köy temelleri bulunan bir yerdir.
Yılançatı Kanyonu Tabiat Parkı
Yığılca ilçesinin engebeli bir arazi üzerine kurulduğunu söylemiştir. Şelale ve ormanlar ile dolu olan ilçenin en önemli doğal güzelliklerinden birisi de Yılançatı Kanyonu’dur. Karataş ve Hoca Köyü sınırları içerisinde bulunan kanyon, il merkezine 1 saatlik uzaklıktadır. Bölge tabiat parkı haline getirilmiştir ve bir başka tabiat alanı olan Yedigöller Milli Parkı güzergahı üzerinde bulunmaktadır.
Kanyon, ormanlık alanlar, göller ve şelaleler ile donatılmıştır. Kayın, karaçam, göknar ve meşe ağaçları ile konukları karşılayan kanyon ve çevresi, çok zengin bir bitki örtüsüne sahiptir ve akan suları adeta buz gibidir. Kanyon bölgesinde trekking, doğa yürüyüşleri, foto safari, olta balıkçılığı, tırmanış ve bisiklet turları gibi aktivitelere katılmak mümkündür. Ayrıca küçük gölcük ve derelerde, olta balıkçılığı da yapılmaktadır.
Yığılca’nın Neyi Meşhurdur?
Yığılca, asırlardır arıcılık üzerine uzmanlaşmış bir ilçedir. Balın kalitesi ise arının genetik mirasından gelmektedir. Türkiye’deki en iri arı, Yığılca ilçesinde yaşamaktadır. Boyutu ve organları ile diğer 50’den fazla arı türünden daha iri olan bu bal arısı, genetik olarak diğer tüm arılardan da üstündür.
Arının iri ve çalışkan olması, doğal olarak bal verimini de artırmıştır ve literatüre de giren bu arı, sadece Yığılca bölgesinde yaşamaktadır zira bölgeye çok iyi adapte olmuştur. Türkiye’deki arıcılığın geliştirilmesi adına, üstüne düşülmesi gereken bir konudur.
Yığılca ilçesinin arıcılık sektöründeki dikkat çeken bir husus da, dışarıdan Kraliçe arı satın alınmamasıdır. Bölgede yıllardır arı ekosistemi, kendisine yetebilmektedir. Bu sayede bal, tamamen saf ve bölgeye ait olmaktadır. Dışarıdan hiçbir arının bölgeye göçü de söz konusu değildir. Bu sayede kendi çevresine %100 özel bir bal türünün de ortaya çıkabilmesi mümkün olmuştur. Yığılca ilçesinin engebelik bir arazi ile çevrilmiş olması, arıcılık alanında da adeta dünyadan izole olmasını sağlamıştır.
Yığılca’da Yapılacak Şeyler
Yazımızı okuyacak zamanı olmayanlar için Yığılca ilçesinde yapılacak şeyleri, maddeler halinde özetleyelim.
- Şelale manzarası ile piknik keyfi.
- Trekking.
- Doğa bisikleti turları.
- Kanyon tırmanışları.
- Foto safari.
- Olta balıkçılığı.
- Kano.
- Kürek sporları.
- Yelken yarışı.
- Çeşitli su sporları.
Yığılca’ya Nasıl Gidilir?
Yığılca’ya İstanbul ve Ankara’dan özel araç ile ulaşmak ortalama olarak 4 saat sürmektedir. Düzce’den ilçeye her saat başında otobüs bulmak mümkündür. Otobüslerin kişi başı bilet ücreti ise 20-30 lira arasındadır.
Dağlık bir arazi ortasında bulunduğu için ilçeye giden konukların, yolda dikkatli olmalarını önermekteyim. Karadeniz ikliminin yaşandığı bölge, her mevsim yoğun yağış görebilmektedir.
Yığılca hakkında eklemek veya mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer daha önermek istediklerinizi şimdi bize iletebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak