Yirmi Yaş Dişi Ağrısı Nasıl Geçer? Çekim Sonrasında Yapılması Gerekenler
Yirmilik diş, diğer dişlerin aksine gelişimini 17 ile 22 yaşları arasında tamamlar ve ağız içerisinde yer alan büyük azı dişlerden bir tanesi olarak yerini alır. Doğru gelişirse, kişinin çiğneme becerisini elbette artırır fakat genelde düzgün gelişmez ve daha doğrusu hizalı çıkmaz.
Düzgün hizalanmayan yirmilik diş, diğer dişlere ve hatta çene kemiğine zarar verebilir. Toplumda bilinen her 20’lik yaş çekilir görüşü gerçeği yansıtmaz. Buna dişin ne kadar gömülü olduğuna ve çıkış pozisyonuna bakan diş hekimi karar verecektir.
Yirmi yaş dişi eğer çürüğe ve apseye de neden oluyorsa, çekilir. Gömülü olan bu diş, sağlıklı bir şekilde çıkıyor olsa dahi çok şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu nedenle kişinin lenf bezlerinde ve ilgili bölgedeki diş eti dokularında şişme meydana gelebilir. Bu şişme, sıcak ve soğuk olan her şeye karşı diş hassasiyetini ortaya çıkarabilir.
Yirmilik diş eğer doğal yollardan çıkabiliyorsa, hekim tedavisi gerekmez ve ağrıyı dindirmek için doğal yöntemler kullanılabilir. Diş kendi başına çıkamıyor ve iltihaplanıyorsa, mutlaka doktor kontrolünde tedavinin yapılması gerekir.
Yirmilik Diş Nedir?
Dişlerin en sonunda yer alan ve 3. büyük azı dişleri olarak bilinen yirmilik diş, 20’li yaş civarında gelişimini tamamlar ve kendisini göstermeye çalışır. Kişinin çenesinde yer varsa, çıkışında sadece biraz ağrı görülür ve sağlıklı bir şekilde ömür boyu kullanılır.
Çene darlığı söz konusu ise kişinin kemik yoğunluğuna ve diğer dişlerin pozisyonuna göre diş hiç çıkamayabilir veya yarı gömük kalabilir.
Yirmilik Diş Mutlaka Çekilmeli Midir?
Yirmilik diş eğer hiçbir soruna mahal vermeden kendi başına çıkmış ise veya çıkmamasına rağmen bir sorun yaşatmıyorsa, çekilmesi gerekmez. Bu müdahalenin kişiye hiçbir yararı olmayacaktır ve cerrahi bir operasyon olması nedeni ile komplikasyon riski taşımaktadır. Gömülü kalmış diş eğer soruna neden oluyorsa, diş eti yarılarak dişin çıkarılması şarttır. Yarı gömülü olan dişlerde ise yiyeceklerden kalan artıklar zamanla iltihaplara neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yarı gömülü 20’lik dişlere sahip olan kişilerin ağız bakımlarına dikkat etmeleri önerilir.
Günümüzde görüntüleme teknolojileri bir hayli ilerlemiştir. Diş hekimleri, röntgen yardımı ile yirmilik dişlerin konumunu ve 3 boyutlu hizalamasını görebilmektedir. Bu sayede gerek görüldüğü zaman cerrahi operasyona onay verebilmektedir.
Diş çıkmakta ısrar ediyor ve ağızda bunun için yeterli yer bulunmuyorsa, yirmilik yaş dişinin çıkarılması önerilecektir. Diş çıkarılmazsa, birkaç yıl sonra daha ciddi bir operasyonun söz konusu olmasına neden olabilir.
Kişi ne kadar genç ise dişin kökü de o kadar zayıf olacaktır ve kemik yoğunluğu az olduğu için operasyon daha rahat gerçekleşecektir. Yaş ilerledikçe operasyonun da şiddeti artacak ve kişi bu süre boyunca boşuna ağrıya katlanmış olacaktır.
Yirmilik diş ağrı oluşturmasa bile rutin diş hekimi muayenelerinde kontrol edilmelidir. İçerisinde dışarıdan fark edilemeyecek iltihap oluşabilir ve bu durum zamanla çene kemiğine sıçrayarak, büyük bir soruna neden olabilir. Yirmilik diş en büyük diştir ve ulaşılması bir hayli zordur. Onun için yirmilik dişi çıkan kişilerin, ağız bakımına daha da fazla önem vermesi gerekir. Çürük olması durumunda, yirmilik dişlerin tedavisi diğerlerine göre daha zor olmaktadır.
Yirmilik Diş Ağrısına İyi Gelen Şeyler
Yirmilik diş çıkma süresince kulak bölgesinden çeneye kadar yoğun bir ağrıya neden olabilir. Bu bölgedeki lenf bezleri şişerek, 2. bir ağrıya da onlar neden olabilir. Bu durumda mutlaka hekime başvurulması şarttır. Durum ciddi ise antibiyotik tedavisi başlatılacaktır. Doktorunuz uygun görürse ağrı kesici de verebilir. Doktorunuz aynı zamanda röntgen de çekecek ve her şeyin yolunda olduğundan emin olmak isteyecektir.
- Aşağıdaki doğal yöntemleri kullanarak, yirmilik diş ağrınızı geçici olarak rahatlatabilirsiniz.
- Yirmilik diş bölgesinde şişme varsa, bölgeye buz uygulayın.
- Ilık tuzlu su ile günde 3 kere ağzınızı çalkalamak, ağrının yatışmasını sağlayacaktır.
- Karanfil yağı doğal bir anestezi görevi görür ve ağrıyı dindirir. Bir parça pamuğun üzerine az miktarda karanfil yağı koyun ve diş üzerine bıraktın.
- Soğan, doğal bir antioksidandır ve diş ağrılarına iyi gelir. Ağrıyan taraf ile soğan çiğneyin ve soğanın suyunun dişlerinize nüfus etmesini sağlayın.
- Demlediğiniz poşet çayları da dolapta bekleterek, soğuk şekilde ağrıyan bölgeye bastırabilirsiniz.
- Nane, diş ağrılarını dindiren doğal çözümlerden bir tanesidir. Taze nane yapraklarını 30 dakika boyunca ağrıyan bölgeye koyabilir ve hatta çiğneyerek tüketebilirsiniz.
- Diş macunu ile kabartma tozunu karıştırarak, dişlerinizin üzerine oluşan macunu yapıştırabilirsiniz.
Yirmilik Diş Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası
Gömülü diş çıkarılacaksa, lokal anestezi ile bölge uyuşturulur ve dişin çevresindeki kemik kaldırılarak diş çekilir. Çekim sonrasında dikiş atılır ve dikişler 1 veya 2 hafta sonra alınır. Hekim enfeksiyon riskine karşı antibiyotik reçete eder ve hastanın daha az ağrı çekmesi adına ağrı kesici verebilir.
Yirmilik diş ameliyatında doğru anestezi uygulanılırsa, bütün operasyon ağrısız bir şekilde son bulabilir.
Çekim sonrasında bölgeye tampon konulur ve bu sayede kanama durdurulur. Tampon 30 ile 60 dakika arasında ısırılmalıdır. Operasyon sonrasında bölgede ödem oluşabilir. Buz kompres yapılarak ödemin indirilmesi önemlidir. Kesinlikle ilk 2 hafta boyunca sigara ve alkol tüketimi yasaktır. Aynı şekilde sıcak, çok soğuk, acılı ve asitli olan her şeyden de uzak durulmalıdır. Ağız hijyeni aksatılmamalıdır.
Doktorun verdiği ilaçlar, ağrı geçse dahi düzenli olarak kullanılmalıdır.
Ameliyatı Yaptırmazsam Ne Olur?
Ağrı kesiciler kullanarak, yirmilik diş ağrısı ile mücadele etmek söz konusu değildir. Antibiyotik ve ağrı kesicilerin kullanılması sadece anı kurtarır ve gömülü kalan diş bir süre sonra çevresinde kist oluşturur ve çene kemiğini de zayıflatarak, ağızdaki tüm dişlere zarar verir.
Yapılan kontroller sonrasında hekim dişin çekilmesine karar veriyorsa, hasta bu konuda inat etmemelidir. İçinizin rahat etmesi için 2 veya 3 farklı diş hekiminden, çekimin uygun olup olmadığını da teyit edebilirsiniz.
Başlıklar
Cevap Bırak