Yoğurt Kürü Nasıl Hazırlanır? Yoğurdun Bebeklere Faydaları
Yoğurt, hazırlanması çok kolay fakat faydaları çok büyük olan bir süt ürünüdür. Yoğurt kültürü ile sütün fermente edilmesi ile birkaç saat içerisinde hazır olur. Yoğurt, gezegendeki en faydalı gıdalardan birisidir. İçerisinde bol miktarda kalsiyum, kaliteli protein, lipid, fosfor ve B vitaminleri bulundurur. Tüketimi kolaydır ve bebekler dahil herkes tüketebilir.
Yoğurdun faydaları insanlar tarafından fark edilmiş ve modern çağda olmamıza rağmen herkes yine evlerinde geleneksel yöntemler ile yoğurt yapmaya başlamıştır. Hazır yoğurtlar ve evde yapılan yoğurtlar arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Türkiye; kişi başı yoğurt tüketiminde dünya lideridir.
Yoğurt Nedir?
Sütün bakteriyel fermantasyonundan elde edilen bir süt ürünüdür. Süte bırakılan bakteriler, sütteki doğal şeker olan laktozu fermente eder. Bu sayede süt proteinleri pıhtılaşır ve laktik asit üreterek yoğurt olarak bildiğimiz besine dönüşür.
Hey hayvanın sütünden yoğurt yapmak mümkündür. Yağlı ve yağsız sütler, farklı lezzetler ortaya çıkaracaktır. Hatta sadece hayvansal sütlerden değil hindistan cevizi veya soya sütünden dahi yoğurt yapmak mümkündür.
Standart bir yoğurt içerisinde %80 civarında su, %15 civarında kuru madde, %5 civarında protein, %3 civarında yağ ve %2 civarında süt şekeri bulunmaktadır. Yoğurt çok eskiye dayanan bir besindir. Günümüzden 8.000 yıl önce dahi yoğurt yapıldığı, antik metinlerde geçmektedir.
Türklerin dünyada yoğurt tüketiminde ilk sırada olmasının nedeni ise ürünün geleneksel olarak binlerce yıldır Türkler arasında yapılmasıdır. Orta Asya halklarının temel besinleri arasında yoğurt bulunmaktadır. Göçebe hayatta sürekli taşınan ve sütlerini hayvan derilerinde muhafaza eden Türklerin, yoğurdu tesadüfen bulmuş olabileceği de düşünülmektedir.
Yoğurdun Besin Değerleri Nelerdir?
1 bardak yoğurt, günlük kalsiyum ihtiyacımızın yarısını karşılamaktadır. Aynı zamanda fosfor ihtiyacının 3’de 1’ini, magnezyum ihtiyacının 10’da 1’ini ve potasyum ihtiyacının da 5’de 1’ini 1 bardak yoğurt karşılamaktadır.
100 gram yoğurt içerisinde;
- 120 mg. kalsiyum
- 5 gram karbonhidrat
- 3.5 gram protein
- 3.3 gram yağ
- 100 mg. fosfor
- 150 mg. potasyum
- 46 gram sodyum
- 23 mg. A vitamini
- 0.2 mg. B vitaminleri
bulunmaktadır.
Yoğurdun Faydaları Nelerdir?
Yoğurdun kalorisi düşüktür fakat içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bileşenlerini bulundurur. Çok besleyicidir ve düşük emilimi sayesinde vücudu 8 saat boyunca besler. İçerisinde canlı kültürlü bakterileri bulundurur ve bu bakteriler, bağırsak sistemi için çok değerlidir.
Bağırsaklardaki faydalı bakteriler olan Probiyotikler hakkında bilgi almak için yazımızı kontrol edebilirsiniz.
Sadece 1 bardak yoğurtta, milyarlarca probiyotik canlısı bulunmaktadır. Bu sayede bağırsaklar daha sağlıklı hale gelir, kabızlık ve ishal gibi durumların önüne geçilir. Düzenli yoğurt tüketiminin irritabl bağırsak sendromu üzerinde de etkili olduğu bilinmektedir.
Düzenli yoğurt tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirir ve daha az hasta olmamızı sağlar. Soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha kısa sürede geçer. İçerisinde bulunan selenyum ve çinko gibi mineraller sayesinde bağışıklık sistemi kendini yeniler. Yoğurt ile beraber D vitamini içeren besinler tüketmek de, bağışıklık sistemi açısından faydaldır.
Yapılan araştırmalara göre yoğurt tüketiminin meme, rahim ve kalın bağırsak kanserini de önleyebildiği görülmüştür.
Yoğurt Maskesi Nasıl Yapılır?
Yoğurt sadece tüketildiğinde değil yüze maske olarak uygulandığında da çok faydalıdır. Haftada 1 kere yapılması önerilmektedir. Cildin parlamasını sağlayan maske, aynı zamanda cilt hücrelerini de yenileyerek cilt dokusuna esneklik kazandırmaktadır.
Yoğurt içerisinde bulunan laktik asit, günümüzdeki kozmetik cilt bakım ürünlerinin neredeyse tamamında vardır ve ana görevi cildi nemlendirmektir. Ciltte yaşlanmaya veya yıpranmaya bağlı olarak çıkan ince çizgiler ve kırışıklıklar, yoğurt maskesi ile giderilir.
Ciltte lekeler de mevcut ise yoğurt içerisine limon da sıkılarak maske yapılabilir. Maske yapılacak yoğurt mutlaka ev yoğurdu olmalıdır. Yoğurdunuzu dolaptan çıkardıktan 30 dakika sonra yüzünüze direkt olarak uygulayabilirsiniz. 30 dakika beklettikten sonra ise ılık su ile durulayınız.
Aynı işlemi saçlar üzerinde de uygulayabilirsiniz. Özellikle hasar görmüş ve kuru saçlar üzerinde etkili olan yoğurt maskesi, saça yumuşak bir doku vermektedir. Yine saçlarda görülen mantar ve kepek oluşumlarının da önüne geçtiği bilinmektedir.
Yoğurt Ne İşe Yarar?
Yoğurdun faydaları adeta saymakla bitmemektedir.
İçerdiği yüksek potasyum değerleri sayesinde yoğurt, kan basıncını da düzenleyen bir besindir. Vücudunda aşırı sodyum biriken kişiler de, düzenli yoğurt tüketimi ile bu birikimden kurtulabilirler. Kan basıncını ve kalp sağlığını düzenleyerek, yüksek tansiyon rahatsızlığını gidermektedir. Yüksek tansiyon hastalarına günde en az 2 porsiyon yoğurt tüketmelerini öneriyoruz.
Yoğurt kalp sağlığını ve kolesterolü de düzenlemektedir. Evde yapılmış yoğurtlar, tip 2 diyabet hastalığına da iyi gelmekte ve hastaya daha konforlu bir yaşam sunmaktadır.
Yoğurt içerisinde yüksek miktarda kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği, özellikle 50 yaş sonrasında kemik erimesinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Yoğurt içerisinde bulunan potasyum, fosfor ve proteinler de yine kemik sağlığı için çok faydalıdır. Buradan yola çıkarak 50 yaş üzeri olan erkek ve kadınların, günde en az 2 kase yoğurt yemesi gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yoğurt Zayıflatır Mı?
100 gram yoğurt içerisinde 5 gram civarında protein bulunmaktadır. Protein tüketimi vücudun gün boyunca yaktığı enerji miktarını artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Uzun süre de tok tutacağı için yoğurt muhteşem bir diyet ürünüdür.
İçerisinde yeterli miktarda protein bulundurduğu için tokluk hormonlarını tetikler. Sporculara da antrenman sonrasında atıştırmalık olarak önerilmektedir.
Yoğurdun Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Yoğurt, vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir üründür. İçerisinde folik asit, B3, magnezyum, çinko, fosfor, kalsiyum, b1, b2, ve b12 vitaminleri bulundurur. Birçok değerde sütten daha zengindir. Bu nedenle, sadece bebekler için değil çocuklar ve gençler için de düzenli yoğurt tüketimi çok önemlidir.
- Raşitizm hastalığından korur.
- Gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır.
- Bebeklik döneminde yoğurt tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bebeklerde 1 yaşına kadar inek veya koyun sütü verilmez fakat inek sütü ile mayalanmış yoğurtlar 6. aydan itibaren güvenle verilebilir.
- Laktoz intoleransı olan çocuklar, süt tüketemez fakat yoğurt tüketebilir.
- Bağırsaklarda faydalı bakteri sayısını yükseltir, bu sayede ishal ve kabızdan korur.
- Gençler ve çocuklar için gereken vitamin ve mineral ihtiyacının yarısından fazlasını tek başına karşılar.
Bebeklerde yoğurt tüketimine önem verilmelidir zira yoğurdu tüketmeyen veya az tüketen bebeklerde sindirim ve bağışıklık sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Bebeğinize günde 1 çay bardağı kadar yoğurt verebilirsiniz. Yoğurt tüketimin hiç bırakmamakta fayda var, çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun mutlaka her gün ev yoğurdu tüketmesini sağlayınız.
Yoğurt Kürü Nasıl Hazırlanır?
Kürün yapılma amacı fazla kilolardan ve özellikle bölgesel yağlardan kurtulmaktır. Bunun için giderek yaygın bir şekilde yoğurt kürü yapılmaya başlanmıştır. Kür, aslında birkaç doğal besinin buluştuğu bir besin ürünüdür. Doğal malzemeler ile hazırlandığı için bebekler hariç her yaştan insan tarafından güvenle tüketilebilmektedir.
Kan şekerini dengeler, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakışını kolaylaştırır, şişkinliği önler, bağırsakları düzenler, tatlı krizi yaşayanlar için faydalıdır ve kaslara zarar vermeden kilo verilmesini destekler.
1 su bardağı yoğurt, 1 adet limon, 1 çay kaşığı pul biber, zencefil tozu, zerdeçal tozu ve tarçın. Eğer acı sevmiyorsanız, pul biberini çıkarabilirsiniz.
Öncelikle limon, yoğurt ve pul biberi iyice karıştırıyoruz. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıp haftada en fazla 2 kez olacak şekilde tüketiyoruz. Her gün tüketmek için ise pul biber, zerdeçal veya zencefilden sadece 1 tanesini ekleyebilirsiniz. Uyumadan 1 saat önce tüketebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken konu ise kürü yedikten sonra artık başka hiçbir şey yememeniz gerektiğidir.
Yoğurt Kürünün Zararları Var Mıdır?
Yukarıdaki ölçülere uyduğunuz müddetçe kürün sağlıklı insanlara zararı yoktur fakat elbette bazı istisnai durumlarda zarar verebilmektedir.
Yoğurt kürleri anne adayları, emziren anneler, mide rahatsızlığı bulunan kişiler, tansiyon hastaları, astım hastaları, gastrit problemi olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Yoğurt Suyunun Faydaları Nelerdir?
- Fosfor açısından çok zengindir. Sadece 1 kase yoğurt, günlük fosfor ihtiyacının 3’de 1’ini karşılar.
- Kalsiyum oranı çok yüksektir. Kemik gelişimini destekler.
- B vitamini açısından da çok zengindir. Sadece 1 kase yoğurt, günlük B vitaminleri ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.
- İçerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini düşürür ve sindirim sistemini düzene sokarak ishal, gaz ve kabızlık sorunlarını çözer.
Evde kendi yoğurdunuzu mu yapıyorsunuz yoksa dışarıdan hazır yoğurt mu satın alıyorsunuz?
Başlıklar
- 1 Yoğurt Nedir?
- 2 Yoğurdun Besin Değerleri Nelerdir?
- 3 Yoğurdun Faydaları Nelerdir?
- 4 Yoğurt Maskesi Nasıl Yapılır?
- 5 Yoğurt Ne İşe Yarar?
- 6 Yoğurt Zayıflatır Mı?
- 7 Yoğurdun Bebeklere Faydaları Nelerdir?
- 8 Yoğurt Kürü Nasıl Hazırlanır?
- 9 Yoğurt Kürünün Zararları Var Mıdır?
- 10 Yoğurt Suyunun Faydaları Nelerdir?
Cevap Bırak