Zambak Çiçeği Hakkında Bilgi
Zambak Çiçeği Hakkında Bilgi
Zambak, tarihi 3.500 yıla kadar dayanan bir bitki türüdür. İlk olarak Girit adasında bulunmuştur ve Yunanlılar, bu bitkiyi bulduktan sonra ona mitolojik anlamlar dahi yüklemişlerdir. Öyle ki bu mitolojiye göre Herkül’ün emdiği memeden damlayan süt, dünyaya düşmüş ve bu da Zambak çiçeğine dönüşmüştür. Elbette, mitoloji inancı olmayanlar için bu komik bir hikayedir fakat geçmiş dönemlerde Zambak çiçeğine ne kadar önem verildiğini anlamak adına, önemli bir bilgidir.
Yunan kültürü haricinde günümüzde dahi birçok kültürde Zambak; güzelliği temsil etmektedir. Kadınların temizliğini yansıttığına inanılan zambak, örneğin Arap kültüründe bekareti temsil etmektedir.
Zambak Nedir?
Zambak, aslında tek bir tür çiçek değildir ve kendi arasında birçok farklı türe de ayrılır. Bu farklı türlerin görüntüsü ve kokusu da birbirinden bariz şekilde farklıdır. Latincedeki adı Lilium olan Zambak çiçeğinin, Lilium Candidum türü ise hepimizin bildiği zambaktır. İri ve güzel yaprakları ile metrelerce öteden fark edilen bu güzel çiçek, Türkiye’de bahçeleri çoklukla süslemektedir.
Saksıda yetiştirilebiliyor olması, evler içinde de zambakların boy gösterebilmesini saplamıştır. Türkiye’nin iklim şartlarında, 365 günde hayat bulabilecek bir bitkidir. Evde zambak yetiştirmek isteyen okurlarımız, içeriğin devamında bununla ilgili bir takım detaylar göreceklerdir.
Soğan köklü bir bitkidir ve çok kısa sürede büyüdüğü için, ev hanımları tarafından özellikle tercih edilmektedir. Güzel görüntüsünün içinde de, onlarca güzellik taşır zira bu çiçek, mineral yönünden çok zengindir. Bu zenginliğin fark edilmesi ile ortaya zambak yağı da çıkmıştır. Bugün zambak yağı, alternatif tıp dünyasında sıklıkla başvurulan yağlardan bir tanesi haline gelmiştir.
Evde Zambak Çiçeği Bakımı ve Zambak Yetiştirmek
Zambak, ciddi bir emek isteyen bitki değildir. Standart bakımları yapıldıktan sonra çok uzun yıllar yaşayabilir. Tek yapmanız gereken iyi bir şekilde dikmek, gübrelemek ve düzenli sulamaktır. Gelin evde sıfırdan nasıl zambak yetiştireceğinize bir göz atalım.
Zambak Nasıl Yetiştirilir?
Yılın her anında zambak ekebilirsiniz fakat en iyi verim için sonbahar mevsimi önerilmektedir. Ekilecek toprağın, işlenmesi ve parçalı halde olması önemlidir. Zambak köklerinin rahat hareket edebilmesi için toprak mutlaka işlemden geçirilmelidir. Orta boy bir saksı için tek bir zambak soğanı yeterli olacaktır.
Eğer evinizin bahçesi bulunuyorsa, her zambak soğanı arasında yarım metre bırakmaya özen gösterin. Bu sayede zambaklar büyüdükçe, nizami görünecek ve kökleri toprak altında rahat edecektir. Zambak soğanının başı dışarıda kalmamalıdır, üzerinde en az 2-3 santimlik toprak bulunmalıdır.
Ekilecek toprak, zambak dikiminden önce gübrelenirse, zambaklarınız çok daha canlı olacaktır. Dikimden 1 ay önce gübreleme yapılmalıdır. Zambak açtıktan sonra da birkaç ayda bir gübreleme yapmak önemlidir fakat zorunlu değildir.
Zambakları düzenli sulamak önemlidir. Çok fazla su verdiğiniz zaman soğan çürüyecektir, az su verirseniz de yapraklar sararacaktır. Gün aşırı sulamak ve sulamada aşırıya kaçmamak önemlidir. Toprağın nemli kalacak şekilde sulanması yeterlidir. Özellikle bahçelerde damlama sisteminin kullanılması, en verimli sulama şeklidir. Kış aylarında, çeşme hortumundan gelen soğuk sular ile sulanmamalıdır.
Evde Zambak Yağı Yapmak
Zambak yetiştiriciliğini, evde kendinize yağ üretmek için yapıyorsanız, hasat sonrasında iki avucunuzu dolduracak kadar zambak çiçeği bulunması gerekir. Çiçeğin daha çok olması, daha iyi olacaktır.
Bir kabın içerisinde 1 su bardağı zeytinyağı ekleyin ve daha önceden bıçak ile ince ince doğradığınız zambak yapraklarını, kaba ekleyin. Kabın kapağını sıkıca kapayın, bu işlem için kavanoz kullanmanız avantaj olacaktır.
Kabın hava almadığından emin olduktan sonra 2 hafta güneş ışığı alan bir bölgede bekletin. 2 hafta geçtikten sonra kavanozu açmadan, bir tencere suyun içerisinde 20 dakika kadar kaynatın. Kavanoz soğuduktan sonra ağzını açın ve temiz bir tülbent ile süzün. Elde edilen yağı herhangi bir kaba alarak kullanabilirsiniz.
Zambak Yağı Nerelerde Kullanılır?
Ürettiğiniz zambak yağını, parlak ciltler elde etmek için kullanabilirsiniz. Duş sonrasında ve haftada 1 kere olmak üzere, zambak yağını masaj uygulamaları şeklinde cildinize sürebilirsiniz. Cildi ferahlatan bu yağ, aynı zamanda rahatlık hissi de vererek stresi azaltmaktadır.
Spordan sonra uygulandığında ise kasları rahatlatır, özellikle yoğun spor dönemi sonrasında hamlık ağrıları çekenler, mutlaka zambak yağını denemelidir.
Zambak Yağının Faydaları Nelerdir?
Cilde uygulanan zambak yağının, kan dolaşımını hızlandırdığı bilinmektedir. Bu sayede, birçok diyetisyen bu yağı önermektedir. Hızlı yağ yakmak isteyenler, haftada 1’den fazla olmamak şartı ile ciltlerine zambak yağı uygulayabilirler.
Saç dökülmesi sorunu olanlar da, saç köklerini güçlendirmek adına saç diplerine zambak yağını masaj ile uygulamalıdır. Bu işlem aynı zamanda baş ağrısına da iyi gelmektedir. Zambak yağı, uygulandığı her bölgedeki gerilimi azaltmaktadır. Bu rahatlama da, zambak yağının huzur verici kokusunun da etkisinin olduğu düşünülmektedir.
Peki siz daha önce zambak yağı kullandınız mı? Faydasını gördünüz mü? Zambak yağı hakkında atacağınız yorumları merakla bekliyoruz.
Başlıklar
Cevap Bırak