Zerdeçal Nedir? Tadı Neye Benzer?
Hasta olduğumuzda, yakınımızdaki birinin hemen zerdeçal içeren bir formülle bize geldiğine çok kez şahit olmuşuzdur. Bu denli mucizevi bir baharat türü olan zerdeçal, özellikle solunum yolları ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Faydaları adeta sonsuz olan bu doğal bitki, ülkemizde yetişiyor olsa da çoğunlukla ithal edilmektedir.
Zerdeçal Nedir?
Doğal beslenmeye önem veren herkesin evinde mutlaka bulundurduğu zerdeçal, birçok grip ilacından çok daha etkili olarak kişiye güç ve kuvvet vermektedir. Sarıya yakın bir renge sahip olan baharatın, streste de azalma yaptığı kanıtlanmıştır. Özellikle depresyon içerisinde olan veya iş-eğitim hayatında yoğun bir stres içerisinde olan okurlarımıza, her sabah bal ile karıştırdıkları zerdeçalı yemelerini tavsiye ediyoruz.
Uzak Doğu ülkelerinde çok sık kullanılan bu mucizevi baharat, artık bitkisel tedavi yöntemlerinde en çok kullanılan 5 baharattan birisi haline gelmiştir. Kanser tedavilerinde de, bünyeyi destekleyici bir etken olduğu bilinmektedir. Özellikle son zamanlarda artan dengesiz beslenme ve buna bağlı olarak vücudumuzun maruz kaldığı kimyasallar, zerdeçal tarafından elimine edilebilmektedir.
Her gün tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur fakat burada da miktar önemlidir. Günde 1 çay kaşığı zerdeçal, yetişkin bir insan için yeterlidir. Bunu adet haline getirmek, kişiyi kanser başta olmak üzere birçok hastalıktan da koruyacak, hastalıklara yakalanma riskini ciddi manada düşürecektir.
Zerdeçal baharatının ana vatanı, Güney Asya ülkeleridir. Burada üretilen baharat, tüm dünyaya ithal edilmektedir. Toprak seçen bir bitki türü olduğu için bu bölge haricinde, verim alınarak yetiştirilememektedir. Ülkemizin sadece Ege ve Akdeniz bölgesinde çok sınırlı üretimi bulunmaktadır.
Otsu bir bitki olan zerdeçal, sarı çiçekli ve büyük yapraklı bir bitkindir. Bitkinin boyu 100 santime kadar ulaşabilmekte olup tropikal iklimler, bitkinin daha hızlı büyümesini ve verimli olmasını sağlamaktadır. Zerdeçal içerisinde öncelikle C vitamini bulunmakta olup magnezyum ve demir gibi birçok mineral de yer almaktadır. Bitkinin yetiştirileceği topraklarda aranan ilk özellik, sıcaklığın süreklilik arz etmesidir. Değişken iklimlerde yetiştirilmesi mümkün değildir.
Zerdeçal Nasıl Yenir?
Günün her öğününde tüketime uygun olan bu mucizevi baharat, en çok sabah kahvaltılarında faydalı olmaktadır. Zannedilenin aksine sadece bala değil, kahvaltıdaki ara sıcaklara da karışabilmektedir. Örneğin yaptığınız yumurtaya rahatlıkla serpiştirerek tüketebilirsiniz. Özellikle balla yediği zaman çok yoğun ve acı bir tadı olması sebebiyle rahat tüketemeyen okurlarımız, bu şekilde tüketimini deneyebilirler. Yumurtada kullanabildiğiniz gibi çeşitli sebzeli ve sulu yemeklerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Zerdeçalın tadı daha çok zencefile benzemektedir. Acıdır ve kokusu da katlanılabilecek gibi değildir. Tek başına tüketilemez fakat karışımlar sayesinde faydalarından nasiplenilebilir.
Safran türünde bir baharat olması nedeni ile pilavlara da renk vermektedir. Hem faydalarından nasiplenmek, hem de çok şık bir görüntü elde etmek adına pilavlarda da zerdeçal kullanabilirsiniz. Kullanım alanını özetlemek gerekirse, bir baharat olduğu için neredeyse yaptığınız her yemekte, karışımda veya tatlıda zerdeçal kullanabilirsiniz. Uzak Doğu mutfağında, kullanımı çok yaygındır. Hatta Türkiye’de karabiberin kullanımı ne kadar yaygınsa, Hint ve Çin mutfaklarında da zerdeçal o kadar yaygın kullanılmaktadır.
Zerdeçalı, çay olarak tüketmek de mümkündür. Tek yapmanız gereken 90 derecelik ve kaynatılmış suya, 1 çay kaşığı zerdeçal atmak olacaktır. Özellikle grip olan kişiler, bu karışıma karabiber ve bal da ekleyebilirler. Taze zerdeçal veya toz zerdeçal kullanabilirsiniz. Bu çayı her sabah düzenli olarak günde 1 bardağı aşmayacak şekilde tüketmeniz, vücuttaki enfeksiyon kapma riskini düşürecek ve hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanmayı geciktirecektir.
Yani zannedilenin aksine, zerdeçal sadece hastalandığımızda tüketmemiz gereken bir baharat değildir. Günlük hayatımızın bir parçası haline getirmemiz, daha sağlıklı bir insan olmamızı sağlayacaktır.
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
Zerdeçal, kullanıldığı her yere lezzet katmasının yanı sıra, kanser ve enfeksiyon kaynaklı hastalıklar ile de savaşmaktadır. İçerisinde C, K ve E vitaminlerinin yanı sıra içerdiği magnezyum, çinko ve kalsiyumla da vücut fonksiyonlarımıza ciddi bir destek sağlamaktadır.
Zerdeçalın çay şeklinde tüketilmesi, öncelikli olarak bağışıklı sistemini ve daha sonrada iskelet ve sindirim sistemlerini desteklemektedir. Baharatın faydaları, neredeyse saymakla bitmiyor fakat biz yine de en yayın zerdeçal faydalarını aşağıda listeleyelim.
- Lezzetlidir. Tedavi amacı ile kullanılması ön koşul değildir, çok yakıştığı yemekler ve tatlılar bulunmaktadır.
- Şeker hastaları için birebirdir. Kandaki şeker seviyesini dengede tutar ve hastalara daha kaliteli bir yaşam fırsatı sunar.
- Damar tıkanıklıklarını giderir ve kalp krizi geçirme riskini düşürür.
- Soğuk algınlığı, astım, bronşit ve grip gibi hastalıklar için muhteşem bir tedavi yöntemidir.
- Meme kanseri başta olmak üzere birçok kanserin oluşum aşamasında önemli bir tedavi seçeneğidir.
- Bağışıklık sistemini dengeler ve onlarca hastalığa açılan kapıları, kapatır.
- Kolesterol dengesini sağlar.
- Her türlü iltihaplı hastalığın tedavisinde kullanılabilir.
- Ağız içinde oluşan mantarlar üzerinde etkilidir, aynı şekilde ağız yaralarında da kullanılabilir.
- Mide hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
- Metabolizmayı hızlandıran baharatlar arasındadır. Bu da hızlı yağ yakmak isteyen kişilerin, zerdeçalı mutlaka günlük tüketmelerinin faydasını göstermektedir.
- Hücre yenilenmesini desteklediği için yaşlanmayı geciktirir, bu hücre yenilenmesine beyin de dahildir ve bu sayede Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski düşer.
- Antioksidan özelliktedir, kanı temizler ve vücuttaki zehirlerin idrar yolu ile atılmasını sağlar.
Zerdeçalın Zararları Nelerdir?
Normal ölçülerde kullanıldığında hiçbir zararı yoktur. Aşırıya kaçılması durumunda ise baş dönmesine veya kusmaya neden olabilir.
Kimler Kullanmamalı: Hamileler, emzirenler, yeni ameliyat geçirenler
Aynı şekilde şeker hastaları da, doz konusunda dikkatli olmalı ve günde 1 çay kaşığı ölçüsünü sınır olarak bilmelidir. Elbette özellikle ciddi ve kronik hastalığı olan herkes, zerdeçal kullanımı öncesinde hekimine başvurarak, hiçbir sorun olmayacağını teyit ettirmelidir.
Zerdeçalı günlük hayatınızda kullanıyor musunuz? En önemlisi ise tadını seviyor musunuz?
Yorumlarınız ile içeriğimize katkı sağlayabilirsiniz. Herkese sağlıklı ve bol huzurlu hayatlar diliyoruz.
Başlıklar
Cevap Bırak